Dollár
430,59 Ft
Euró
411,77 Ft
Font
455,54 Ft
Bitcoin
18,955 $

Kína befejezte négynapos hadgyakorlatát – már csak az a kérdés, mi lesz ezután

Fotó: MTI/AP/CCTV
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 7. - 18:32

Kína beváltotta ígéretét és demonstrálta, hogy milyen komoly katonai erővel bír, így már csak az a kérdés, hogy mi lesz a hadgyakorlat befejezése után.

Kína vasárnap befejezte példátlan, négynapos hadgyakorlatát, melyet arra válaszul indított, hogy Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke a Biden-kormány, valamint Kína ellenzése ellenére is úgy határozott, hogy ellátogat Tajvanra, ezzel a lépéssel azonban rendkívüli módon felbőszítette Kínát, mely egy kínai tartományként tekint Tajvanra, és nem ismeri el szuverén államként.

Soron kívül Deutsch Tamás: a baloldal továbbra is a magyarok ellen dolgozik 

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, Kína első válaszlépésként ballisztikus rakétákat indított Tajvan fővárosa, Tajpej felett, eközben pedig Peking bejelentette, hogy egyes ügyekben megszakítja az együttműködést az Egyesült Államokkal: így többek között leállította a a katonai parancsnokok közötti kommunikációs csatornák nyitva tartására irányuló erőfeszítéseket, valamint felfüggesztette az éghajlati válsággal kapcsolatos kétoldalú együttműködést.

Kína és Tajvan hadereje vasárnap sorakozott fel a leglátványosabban, a tajvani védelmi minisztérium jelentése szerint ugyanis mindössze pár órával a kínai hadgyakorlatok befejezése előtt jóformán szemeztek egymással a kínai és a tajvani hadihajók, olyan közel voltak egymáshoz.

Tajvan azonban példátlan daccal reagált az eseményekre, az ország hivatalos hírügynöksége, a Central News Agency pedig arról számolt be, hogy a tajvani hadsereg kedden és csütörtökön is éles tüzérségi hadgyakorlatokat tart a déli Pingtung megyében.

A tajvani diplomaták pedig nem féltek kiállni a nyilvánosság, sőt, a nemzetközi közösség elé, hogy aztán nyíltan elítéljék Kína akcióit. Ahogy arról korábban is beszámoltunk, a tajvani védelmi minisztérium jelentése szerint vasárnap 66 kínai repülőgépet és 14 kínai hadihajót észleltek, melyek a Tajvani-szorosban és annak környékén folytatták tevékenységüket.

ads

Van egy sztorid?

Szemtanúja voltál valaminek, vagy épp van egy olyan történeted, melyet szívesen megosztanál másokkal?

Küldd el nekünk, és amennyiben érdekesnek találjuk, úgy közzétesszük azt oldalunkon.