Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

Kína több ügyben is megszakítja az együttműködést az Egyesült Államokkal

A CCTV kínai televízió adásáról készített felvételen rakétát lõnek ki egy meg nem nevezett kínai helyszínen 2022. augusztus 4-én. A Tajvant magáénak tekintõ Kína szuverenitása megsértésének tekinti Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök elõzõ napi tajvani látogatását, és válaszul több hadgyakorlatot jelentett be a sziget körül, amelyek egy része benyúlik a tajvani vizekre is. MTI/AP/CCTV
not image

Borbély Fanni

2022. augusztus 5. - 15:07

Kína nagyon komolyan gondolta a válaszlépést, pénteken pedig közölték, hogy több ügyben is megszakítják az együttműködést az Egyesült Államokkal.

A kínai külügyminisztérium pénteken bejelentette, hogy amellett, hogy a korábban bejelentett szankciókat foganatosítják Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke és családja ellen, több ügyben is visszavonják az Egyesült Államokkal való közös együttműködést.

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

A Guardian a Reuters értesülései nyomán azt írja, a megszűnő együttműködési területek közé sorolták a Kína és az Egyesült Államok közötti éghajlatváltozással kapcsolatos tárgyalásokat, az amerikai és kínai katonai vezetők közötti együttműködést, továbbá a tengeri biztonsági mechanizmusokat, valamint a bevándorlási és a kábítószer-ellenes politikával kapcsolatos együttműködést.

Egyre komolyabb a feszültség Tajvan körül: a kínai hadgyakorlatok miatt számos hajó kénytelen volt módosítani útvonalát, ami fennakadásokat okozott a regionális és a globális gazdaságban egyaránt. A Lloyd’s List Intelligence adatai szerint az elmúlt héten naponta átlagosan 240 kereskedelmi hajó haladt át a tengeri övezeteken, így kérdéses, hogy a hadgyakorlatok milyen mértékben fogják befolyásolni a tengeri szállításokat.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, az Egyesült Államok “túlreagálásnak” minősítette, hogy Kína éleslövészeti gyakorlatok során ballisztikus rakétákat lőtt ki Tajvan környékén, miután több kínai hajó és repülőgép ismét átlépte a középvonalat, amire eddig nem igazán volt példa.

Mint ismert, pénteken a tajvani védelmi minisztérium bejelentette, hogy a kínai Népi Felszabadító Hadsereg több hajója és repülőgépe is átlépte a középvonalat a délelőtt folyamán. A minisztérium közölte, hogy repülőgépeket és hajókat küldött ki, valamint szárazföldi rakétarendszereket telepített a helyzet megfigyelésére.