Dollár
386,93 Ft
Euró
394,77 Ft
Font
467,81 Ft
Bitcoin
23,954 $

Sokba került Nancy Pelosi tajvani útja

Fotó: A tajvani elnöki hivatal által közreadott képen Caj Jing-ven tajvani elnök (j) és Nancy Pelosi amerikai képviselõházi elnök sajtóértekezlete a tajpeji elnöki palotában 2022. augusztus 3-án. Az utóbbi 25 évben Pelosi a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki felkereste Tajvant. A látogatás miatt kiélezõdött a feszültség a Tajvant magáénak tudó Kína és az Egyesült Államok között. MTI/EPA/Tajvani elnöki hivatal
not image

Takács Petra

2022. augusztus 5. - 11:55

A kínai kormány nem volt boldog az Egyesült Államok beavatkozása miatt. 

A kínai kormány szankciókat jelentett be Nancy Pelosi és közvetlen rokonai ellen, miután „gonosz és provokatív cselekedeteket” követtek el Tajvan és Kína viszonylatában – közölte az állami média.  

Soron kívül Orosz védelmi miniszter: az szíriai terroristák hamis videókat forgatnak civilekre mért orosz csapásokról

A CGTN szerint Pelosi ragaszkodott ahhoz, hogy Tajvanra menjen, figyelmen kívül hagyva Kína komoly aggodalmait és határozott ellenállását, súlyosan beavatkozva Kína belügyeibe, súlyosan aláásva Kína szuverenitását és területi integritását, súlyosan lábbal tiporva az egy Kína elvét, és súlyosan veszélyeztetve a Tajvani-szoros békéjét és stabilitását. 

Válaszul Pelosi aljas és provokatív cselekedeteire Kína úgy döntött, hogy a Kínai Népköztársaság vonatkozó törvényeivel összhangban szankciókat vezet be Pelosi és közvetlen családja ellen – idézi a The Guardian.

Kína már korábban bírálta az Egyesült Államokat a látogatás miatt, a kínai külügyminiszter szerint teljes bohózat volt, amit az USA csinált, amikor Nancy Pelosi amerikai házelnököt Tajvanba küldte. Kiemelte, azok, akik megsértik Kínát, biztosan meg fognak bűnhődni.

Meng Xiangqing, a Nemzeti Védelmi Egyetem professzora a kínai állami televíziónak adott nyilatkozatában azt mondta, a kínai hadgyakorlat képet adhat arról, hogyan is zajlana egy Tajvan elleni tényleges katonai művelet.

Tajvannak szemben is vezettek már be szankciókat a gyümölcs- és halimportra, emellett leállították a szigetre tervezett homokszállítást, ez utóbbi akár nagy fennakadásokat is okozhat a chipek előállításában.