Clouds
21 Budapest
Dollár
359,90 Ft
Euró
390,92 Ft
Font
443,35 Ft
Bitcoin
22,965 $

Kijev nem igazán értékelte Kissinger béketárgyalásra való felhívását

Fotó: MTI/EPA/Thomas Peter
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Henry Kissinger, veterán amerikai diplomata kijelentette, “Oroszország minden erőszakra való hajlama ellenére döntő mértékben hozzájárult a globális egyensúlyhoz”.

Az Al Jazeera jelentése szerint az ukrán kormány “az agresszor megnyugtatásaként” utasította el Henry Kissinger felhívását, miszerint itt az ideje, hogy diplomáciai úton jusson megállapodásra a háború lezárása érdekében Oroszország és Ukrajna. Kissinger korábban amerikai külügyminiszter volt, még Richard Nixon, majd Gerald Ford amerikai elnök idején, s a Szovjetunióval szembeni hidegháborús puha politika kidolgozója.

Soron kívül Kiderült, ennyit költenek havonta internetre és tévére a magyarok

A diplomata nemrég a Spectator magazinban megjelent véleménycikkében tett több javaslatot, ugyanakkor azt is kijelentette, hogy korábban több alkalommal is kifejezte támogatását a szövetségesek erőfeszítései kapcsán, hogy meghiúsítsák Oroszország ukrajnai agresszióját.

Úgy folytatta, ennek ellenére közeleg az idő, hogy “a már megvalósult stratégiai változásokra építsünk, s azokat egy új struktúrába integráljuk a tárgyalásos úton történő béke elérése felé”. Hangsúlyozta, noha “egyesek számára a háború által impotensé tett Oroszország a legkedvezőbb eredmény”, ő ezzel nem ért egyet.

“Minden erőszakra való hajlama ellenére Oroszország több mint fél évezreden át járult hozzá döntő mértékben a globális egyensúlyhoz és erőviszonyokhoz. Történelmi szerepét nem szabad lealacsonyítani. Oroszország katonai kudarcai nem szüntették meg globális nukleáris hatókörét, mely lehetővé teszi számára, hogy Ukrajnában eszkalációval fenyegetőzzön”

– tette hozzá a Kijevet felháborító kijelentését.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnök tanácsadója Kissinger kijelentéseire reagálva kijelentette, az amerikai diplomata “még mindig nem ért semmit… sem ennek a háborúnak a természetét, sem pedig a világrendre gyakorolt hatását”. Podoljak egy kicsit élesebb hangnemben folytatva úgy fogalmazott:

“A recept, melyet az ex-külügyminiszter követel, de fél kimondani hangosan, egyszerű: megbékíteni az agresszort Ukrajna egyes területeinek feláldozásával, és a többi kelet-európai állam elleni meg nem támadás garanciáival. Az egyszerű megoldások minden támogatójának emlékeznie kell a nyilvánvalóra: bármilyen megállapodás az ördöggel – egy rossz béke az ukrán területek rovására – Putyin győzelmét jelenti, és egy sikerrecept az autokraták számára globálisan.”