Dollár
396,83 Ft
Euró
403,42 Ft
Font
477,85 Ft
Bitcoin
23,450 $

Két újabb brit állampolgárt vádolnak zsoldos tevékenységgel Ukrajnában

Fotó: A brit Aiden Aslin (b) és Shaun Pinner, valamint a marokkói Szaaudun Brahim (k) rácsok mögött hallgatja a csak Moszkva által függetlennek elismert "Donyecki Népköztársaság" legfelsõbb bíróságának ítélethirdetését a tárgyalóteremben Donyeckben 2022. június 9-én. Pinnert, Aslint és Brahimot halálra ítélték azzal a váddal, hogy zsoldosként harcoltak ukrán fegyveres alakulatokban. MTI/EPA

Czinder Tímea

2022. július 5. - 06:40

Hasonló sors várhat rájuk, mint a korábban halálra ítélt két brit katonára.

Orosz sajtóértesülések két újabb brit állampolgár esett fogságba a szeparatisták uralma alatt álló Ukrajnában, és mindkettőjüknek súlyos vádakkal kell szembenézniük az ítélőszék előtt – olvasható az Independent cikkében.

Soron kívül Visszautasítják az oroszok a vádakat: nem lopnak áramot a zaporozsjei atomerőműből

A 22 éves Dylan Healy egy segélyszervezet tagjaként érkezett az országba, és egy társával együtt Zaporizzsjától délre fogták el áprilisban, amikor egy nőnek és több gyereknek próbált segíteni abban, hogy elmeneküljenek a harci övezetből.

Andrew Hill önkéntes katonát nagyjából ugyanebben az időben ejtették fogságba Mikolajiv régióban, őt terepszínű ruhában mutatták be az orosz állami televízióban. A felvételen szereplő férfi angol akcentussal beszélt, karján hevedert, fején kötést viselt, a kezén pedig vér volt látható. Az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint fegyvere volt, és feladta magát az orosz csapatoknak.

Egy a Donyecki Népköztársaság hatalmi struktúrájához tartozó forrás szerint „zsoldos tevékenység” miatt emeltek vádat a két férfi ellen, akik nem hajlandók együttműködni a nyomozókkal. Hasonló vádak miatt korábban már halálra ítéltek két brit önkéntes katonát, Aiden Aslint és Shaun Pinnert, akik közül utóbbi fellebbezett az ítélet ellen.

Pinner azzal érvel, néhány éve Ukrajnába költözött feleségével, majd később csatlakozott az ország fegyveres erőihez, tehát nem külföldi zsoldosként érkezett Ukrajnába az oroszok ellen harcolni. Ukrán tisztviselők korábban arról beszéltek, a két elítélt brit katonát megpróbálják fogolycserével kimenekíteni az orosz fogságból.