Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
350,82 Ft
Euró
378,82 Ft
Font
442,14 Ft
Bitcoin
44,198 $

A kávéfogyasztók esetében nagyobb a vesebetegség kialakulásának kockázata

A kutatók szerint az eredmények „meglepőek”, mivel a korábbi bizonyítékok szerint a kávé jótékonyan hat a veseműködésre.

Fotó: Unsplash/Jakub Dziubak
Egészség/Életmód

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola tudósai megállapították, hogy a kávéfogyasztással összefüggő, a vérben található anyagcseretermékek növelhetik a vesebetegség kialakulásának kockázatát. A kutatók 372 vérben lévő metabolitot – az anyagcsere köztes vagy végterméke – vizsgáltak a tanulmányban részt vevő közel 5000 embernél.

A tudósok felfedeztek egy olyan, a kávéval összefüggésbe hozható anyagcsereterméket, amely segíthet a vesék egészségesebbé tételében, emellett azonban két másik, szintén a kávéfogyasztással kapcsolatos metabolitról is kiderült, hogy összefüggésben áll a vesebetegség magasabb kockázatával.

Az utóbbi anyagcseretermékek a dohányzással is összefüggésbe hozhatók – közölték a tudósok, akiknek eredményeit az American Society of Nephrology című klinikai folyóiratban tették közzé, melyet az Independent szemlézett.

A krónikus vesebetegség egy hosszadalmas és fokozatosan romló állapot, amely az NHS szerint általában az öregedéssel jár együtt, és idővel romló tendenciát mutathat, mely alapvetően a magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint, vesegyulladások és más, a veséket megterhelő állapotokban mutatkozik meg a betegeknél.

A Kidney Care UK jótékonysági szervezet szerint az Egyesült Királyságban közel hárommillió ember küzd valamilyen vesebetegséggel; érdekesség, hogy a fekete, ázsiai és kisebbségi etnikai közösségekben a kutatás szerint ötször nagyobb valószínűséggel alakul ki krónikus vesebetegség, mint más etnikai csoportokban.

A mostani felfedezés azért is meglepő, mert a korábbi tanulmányok szerint a kávéfogyasztás kifejezetten jótékony hatással lehet a veseműködésre – sőt, egy 2020 májusában közzétett tanulmány szerint napi egy csésze kávé fogyasztása egyenesen „védelmet nyújthat” a krónikus vesebetegséggel szemben. Dr. Casey Rebholz, a Johns Hopkins School epidemiológiai docense a felfedezés kapcsán elmondta:

„Számos tudományos bizonyíték arra utal, hogy a nagy mennyiségű kávé fogyasztása összhangban van az egészséges táplálkozással. Sikerült azonosítanunk egy olyan metabolitot, amely alátámasztja ezt az elméletet. Azonban két másik metabolit is társult a kávéhoz, amelyek meglepő módon a krónikus vesebetegség előfordulásának magasabb kockázatával hozhatók összefüggésbe”.