Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
355,36 Ft
Euró
385,91 Ft
Font
451,47 Ft
Bitcoin
69,907 $

Könnyűszerrel végezhetett cápákkal a hatalmas „kardfogú lazac”

Izmos testüknek és agyaraiknak köszönhetően olyan erőset üthettek, hogy könnyedén végezhettek akár cápákkal, delfinekkel és fókákkal is.

...svg content...Fotó: CLAESON ET AL. / PLOS ONE 2024
Tudomány

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Akár cápákat is ölhetett egy hatalmas ősi lazac: az Oncorhynchus rastrosus nevű fajt még az 1970-es években fedezték fel, most pedig egy új tanulmánynak köszönhetően még többet megtudhattunk róla. Például azt, hogy ezek a gigantikus halak körülbelül 5 millió éve halhattak ki, előtte Észak-Amerika és Japán partjainál éltek.

Elképesztő, több mint 2,5 méteres hosszúságával a legnagyobb ismert lazacfélének számít, tömege akár a 180 kilogrammot is elérhette. Egy időben egyébként kardfogú lazacként is emlegették, mert úgy hitték, hogy olyan megnagyobbodott fogai lehettek, mint a kardfogú tigriseknek. Az újabb vizsgálatok viszont bebizonyították, hogy ez nem igaz. Soron kívül Verőcei hajóbaleset: nagy sebességgel ütközhetett a motorcsónak, a szállodahajó kapitánya őrizetben

Ez alapján úgy tűnik, hogy a varacskosdisznókéhoz hasonló agyaraik lehettek, amelyeket a szakértők szerint fegyverként használhattak. Például a fajtársaik elleni harcban, de a rájuk támadó ragadozók elleni védekezésben is hasznos lehetett – írja a 24.hu a Newsweekre hivatkozva. A cikkben hozzáteszik még azt is:

Mivel ezeknek a lazacoknak rendkívül izmos testük volt, agyaraikkal olyan erőset üthettek, hogy könnyedén végezhettek akár cápákkal, delfinekkel és fókákkal is. Vadászatra azonban biztosan nem használták, ugyanis sok bálnához hasonlóan planktonokkal táplálkoztak – emelték ki a Plos One című folyóiratban megjelent tanulmányban.

Korábban azt is megírtuk, hogy fehér cápabébik tartják rettegésben a kaliforniai strandolókat: meglepően sokan vannak és legtöbbjük a parthoz közeli sekély vizekben ólálkodik. Míg ebben a cikkben arról számoltunk be, hogy videóra vették egy gyilkos bálna és egy nagy fehér cápa harcát, ami mindössze pár percig tartott, de annál brutálisabb volt.