Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
358,74 Ft
Euró
388,82 Ft
Font
456,98 Ft
Bitcoin
68,589 $

Fehér cápabébik tartják rettegésben a kaliforniai strandolókat

Meglepően sokan vannak és legtöbbjük a parthoz közeli sekély vizekben ólálkodik.

...svg content...Fotó: Unsplash/Oleksandr Sushko
Észak-Amerika

Borbély Fanni

Szerkesztő
TÉMÁK

A fiatalabb fehér cápákat és a cápák szaporodásra használt területeit nehéz dokumentálni, mivel a fajt nem könnyű megtalálni. Azt azonban már biztosan tudják a tudósok, hogy a fiatal fehér cápák születésükkor egy „bölcsődei” területen tartózkodnak, noha ezek pontos helye továbbra is rejtély, és az észlelések is rendkívül ritkák.

A Frontiers in Marine Science című folyóiratban közzétett új eredmények nem csupán a faj kutatása, de a természetvédelem szempontjából is fontosak. A tudósok úgy vélik továbbá, hogy segíthetnek megvédeni a lakosságot a „negatív cápatalálkozásoktól” a Kalifornia környéki strandokon. Soron kívül Változékony időnk lesz az első nyári hétvégén

Noha az embereket célzó cápatámadások nagyon ritkák, előfordulhatnak, ha az emberek és a cápák közel kerülnek egymáshoz. A meleg nyári hónapokban több ember tartózkodik a strandok előtti sekély területeken, melyek a fiatal cápák kedvenc helyei.

Dr. Christopher Lowe, a Long Beach-i Kaliforniai Állami Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője rámutatott:

„Ez az egyik legnagyobb és legrészletesebb tanulmány a maga nemében. Mivel a Padaro Beach környékén nagyszámú fiatal cápa osztozik a partközeli élőhelyeken, megtudhattuk, hogy a környezeti feltételek hogyan befolyásolják a mozgásukat. Más helyeken ritkán látni nagy fehér cápákat, melyek ilyenfajta szaporodási viselkedést mutatnak.”

Azt találták, hogy a fiatal nagy fehér cápák a legmélyebbre bizonyos napszakokban – hajnalban és alkonyatkor – mentek. Emellett délutánonként, amikor a nappali hőmérséklet elérte a csúcspontját, közelebb merészkedtek a felszínhez. Összességében az eredmények azt mutatják, hogy a fiatal fehér cápáknak folyamatosan mozgásban kell lenniük, követve a preferált hőmérsékleteket.