Betiltanák a dohányzást az Egyesült Királyságban

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 26. - 12:20

A világ legnagyobb dohánygyártója, a Philip Morris International bejelentette, két évtizeden belül betiltaná a cigarettákat az Egyesült Királyság területén.

Jacek Olczak, a Philip Morris vezérigazgatója azt ajánlotta a kormánynak, tíz éven belül teljesen tiltsák be a dohányzást, mert minél előbb megtörténik, annál jobb lesz mindenkinek – olvasható a The Guardian riportjában.

Az üzletember hozzátette, cége el tud képzelni egy olyan világot, amiben nincs cigaretta, ezért a britek hasonlóan viszonyulhatnának a hagyományos dohánytermékekhez, mint a benzines autókhoz, melyek értékesítését 2030-ban állítják le.

Az IQOS nevű füstmentes technológiával készített termék rendkívül népszerű a szigetországban, a Philip Morris így nem véletlenül váltana. Ez a speciális cigaretta úgy okoz dohányzásélményt, hogy kisebb mértékben alakulnak ki a klasszikus, rendkívül súlyos betegségek.

A vállalatot egyébként képmutatással vádolják, mert egymilliárd dollárért felvásárolt egy asztmásoknak szánt inhaláló eszközöket gyártó céget, mégpedig a brit Vecturát.

Habár több országban rengeteg visszaszorító törvénnyel próbálják megakadályozni a dohányzás popularitásának növekedését, gyakran éppen az ellenkezőjét érik el vele, és csak azért is szívják a cigarettát a fiatalok.