Már bombákat dob le a riválisokra Mexikó legrettegettebb drogkartellje (videó)

A mexikóvárosi ügyészség által közreadott kép fegyverekrõl egy fehér teherautó platóján, Mexikóvárosban 2020. június 225-én, miután fegyveresek megtámadták a mexikói fõváros rendõrfõnökét, Omar García Harfuchot. A rendõrparancsnok megsebesült, két testõrét és egy éppen ott tartózkodó nõt megöltek. García Harfuch a Jalisco Új Nemzedék kábítószerkartellt gyanúsítja a merényletkísérlettel. MTI/EPA/Mexikóvárosi ügyészség
not image

Nagy Noel

2022. január 15. - 05:37

Számos mexikói lap birtokába jutott egy felvétel, melyen az látszik, ahogyan a rettegett mexikói kartell bombákat dob le egy drónból a rivális drogbandák főhadiszállásaira.

A felvételről egyelőre nem sok információ áll rendelkezésre, viszont úgy tűnik, mintha egy drón készítette volna, amely robbanószerek szállítására alkalmas kapacitással is rendelkezett, amelyet nem is volt rest kihasználni.

A felvételen látható, ahogyan a drón egy nagy sátorhoz ér, amelyre elkezdett robbanószereket dobálni. A videón látszik, ahogy történik több robbanás és mintegy féltucat ember elkezdett az életéért menekülni, miközben folytatódott a bombázás.

A videó 26. másodpercében látható, hogy a drónhoz szerelt kamera erőszakosan elkezd pörögni, ami arra engedett sokakat következtetni, hogy valaki kilőhette azt a földről. Az is kiderült időközben, hogy ez a rettegett Jalisco Új Generáció Kartellhez tartozó drón volt.

A spanyol El Pais napilap mexikói kiadása alapján az RT arról számolt be ugyanis, hogy a drónt a Jalisco működtette távolról, miközben megtámadott sátor egy rivális drogbandához tartozott a mexikói Michoacan államban.

Más mexikói lapok állítása szerint viszont a bombákkal helyieket vettek célba, akik megpróbáltak ellenállni a kartellnek. Úgy tudni, legalább egy ember megsérült a támadásban és nem ez az első, hogy a drónt lakott területen bevetették.

A Jalisco Új Generáció az egyik legerőszakosabb drogkartell a világon, amely főként az Egyesült Államokba szállít fentanilt és metamfetamint. Az amerikai droghatóságok már annyira le akarnak számolni a kartellel, hogy tízmillió dolláros vérdíjat tűztek a kartell vezetőjére, Nemesio ’El Mencho’ Oseguera Cervantesre.

Michoacan állam területe egyébként egy brutális kartellháború egyik epicentruma lett, de a Jalisco még ezen belül is különösen brutálisnak számít: sokszor páncélozott autókkal, gépfegyverekkel és gránátokkal támadnak a riválisokra, vagy éppen a lakosságra.