35-re emelkedett a bagdadi merénylet halálos áldozatainak száma

Iraki civilek és a biztonsági erõk tagjai a kelet-bagdadi Szadrváros nevû síita negyed piacán elkövetett öngyilkos merénylet helyszínén 2021. július 19-én. A merényletet az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet egyik harcosa követte el testére erõsített robbanószerrel, a tömegbe vegyülve.A támadásban legkevesebb 35 ember meghalt és több mint hatvanan megsebesültek. MTI/AP/Hálid Mohamed
not image

Nagy Noel

2021.július.22 - 14:51

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Irak fővárosában, Bagdadban található Szadr városrész szívében lévő piacon.

Az eset még a hétfői nap folyamán, az Eid Al-Adha muszlim ünnep során történt, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantott magát a piacon, 35 ember életét követelve ezzel – adta hírül a Reuters hírügynökség.

Rendőrségi és kórházi források megerősítették, hogy a halálos áldozatokon felül még legalább 60 ember megsebesült, de számuk ennél nagyobbra is tehető.

A támadásért az elmúlt évek során visszaszorított Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget, ezt a Nasheer hírügynökség nevű saját Telegram-csatornájukon keresztül jelentették be. Kiemelték, hogy az egyik katonájuk robbanószerrel ellátott mellénnyel ment a piacra és robbantotta fel magát.

A kórházi források azt is közölték a Reutersszel, hogy a halálos áldozatok száma várhatóan emelkedni fog még, mivel több embert is súlyos és kritikus állapotban szállítottak az egészségügyi intézményekbe.

Musztafa Al-Kádimi, Irak miniszterelnöke azonnali találkozót hívott össze a biztonsági vezetőkkel, míg Barham Szalih elnök kijelentette, hogy a terrorcselekményt követően nem fognak nyugodni, amíg a „terrorizmust gyökerestül kiírtják”.

Évekkel ezelőtt gyakorlatilag a napi rutin része volt, hogy robbantottak Bagdadban, főleg abban az időben, amikor az Iszlám Állam aktív volt. 2017 óta, amióta sikeresen visszaszorították őket, azonban ritkábbak ezen terrorcselekmények, utoljára áprilisban történt egy négy életet követelő támadás.