Dollár
391,19 Ft
Euró
411,27 Ft
Font
477,35 Ft
Bitcoin
16,827 $

India látszólag háborúellenes, ám minden tettével Putyint támogatja

Fotó: MTI/EPA/Haris Tjagi
Európa
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

A nyugati országok szinte egy emberként üdvözölték Narendra Modi indiai miniszterelnök múlt havi kijelentését, amikor azt mondta Putyinnak, hogy “ez nem a háborúk kora”, ám érdemes fenntartásokkal kezelni e kijelentést, mert India kommunikációjában ugyan háborúellenes, ám tettei egészen mást sugallnak.

A Nyugat üdvözölte Narendra Modi kijelentéseit, melyeket Putyinhoz intézett, s úgy tűnt, hogy a világ legnagyobb demokráciája végre kiállt a háború ellen, sőt, Emmanuel Macron egyenesen dicsérte Modit, míg az Egyesült Államok elismerően nyilatkozott az indiai elnök által tett “elvi nyilatkozatról”.

Soron kívül Putyin elhúzódó háborúra számít, de nem rendel el újabb mozgósítást

Mindez szép és jó, ám elemzők szerint a valóság ennél jóval árnyaltabb, Modi valós szándékai pedig kevésbé egyértelműek: ahelyett, hogy India megszakította volna gazdasági kapcsolatait Oroszországgal, India inkább még súlyosabban aláásta a nyugati szankciókat azáltal, hogy jelentősen növelte az oroszországból származó olaj-, szén- és műtrágyaexportját – ezzel jóformán mentőövet biztosítva Putyinnak.

India látványosan és több alkalommal is tartózkodott az ENSZ ülésein, amikor az Oroszországot elítéli szavazásokra került sor, ezzel pedig látszólag azt üzente, hogy India szerint Putyin akciói legitimek. Ehhez pedig hozzájön az augusztusi nagyszabású hadgyakorlat, melyben India erői Kína, Fehéroroszország, Mongólia és Tádzsikisztán mellett vettek részt.

A múlt hét folyamán pedig India szintén tartózkodott egy újabb ENSZ-határozattervezetnél, mely elítélte Oroszországot a megszállt ukrán régiókban tartott “népszavazások” miatt, melyeket Oroszország arra használt fel, hogy aztán illegitim módon annektálja Herszont, Zaporizzsját, Donyecket és Luhanszkot.

Ruchira Kamboj, India állandó ENSZ-képviselője az ülésen ugyan közölte, hogy országa “mélységesen fel van háborodva” az ukrajnai fejlemények miatt, ám ismételten kitért a konkrét állásfoglalás elől, s csak a szokásos mondat hangzott el: “azonnali tűzszünetre és a konfliktus megoldására van szükség”.

Deepa Ollapally, a George Washington Egyetem Elliott School of International Affairs kutatóprofesszora és a Rising Powers Initiative igazgatója a CNN-nek nyilatkozva megosztotta, úgy látja, Modi legutóbbi “határozottabb kommunikációját” Putyinnal szemben érdemes a helyén kezelni, mivel India esetében csak az élelmiszer-, üzemanyag- és műtrágyaárak emelkedése lehet tényező a háborúval összefüggésben, ellentétben a nyugati országokkal, melyek más és komoly nehézségekkel is küzdenek.