Clouds
21 Budapest
Dollár
346,72 Ft
Euró
370,60 Ft
Font
431,40 Ft
Bitcoin
27,157 $
Greenbox
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

Miközben 2020 tavaszán a pandémia miatt az egész világ karanténba vonult, a környezetvédő szakemberek hirtelen pozitív hatásokat kezdtek el észlelni a légszennyezéssel és a szén-dioxid kibocsájtással kapcsolatban.

Miközben 2020 tavaszán a pandémia miatt az egész világ karanténba vonult, a környezetvédő szakemberek hirtelen pozitív hatásokat kezdtek el észlelni a légszennyezéssel és a szén-dioxid kibocsájtással kapcsolatban.

Soron kívül Fradisták is beleálltak a Sevilla és a Roma-szurkolók közti verekedésbe

Titkon mindenki arra számított, hogy a lezárások és a kijárási tilalmak következtében valamelyest enyhíthette az emberiség a klímaváltozást bolygónkon, a legújabb adatok azonban korántsem erről tanúskodnak.

A pandémiának köszönhetően májusban a klímakutatók kimutatták, hogy a globális szén-dioxid emisszió 17%-kal lecsökkent, amire évtizedek óta nem volt példa. A Meteorológiai Világszervezet legfrissebb jelentései alapján azonban úgy tűnik, ez csak egy kiugró adat lehetett, hiszen a környezetkárosító tevékenységek nyártól kezdődően tovább folytatódtak.

Habár az emberiség egészségét érintő járvány meglepő módon jót tett a Földnek környezetvédelmi szempontból, a trendek abba az irányba mutatnak, hogy a biztató változások rövid életűnek bizonyultak.

A United in Science 2020 névre keresztelt tanulmányt az ENSZ, a Globális Szénprojekt és az Egyesült Királyság Met Irodája az Éghajlat-változási Kormányközi Testülettel együttműködve készítette el, benne pedig arról olvashattunk, miért nem lassult le a tendencia annak ellenére sem, hogy az iparágak java része pár hónapig szünetelt.

A tudósok az atmoszférában lévő szén-dioxid koncentrációját ppm-ben mérik, ami azt adja meg, hány milliomod káros anyag található az egész részben. A 350 ppm alatti értékek mondhatóak kielégítőnek és biztonságosnak, azonban több helyen is ennél sokkal nagyobb számokat regisztráltak.

Júliusban a hawaii Manua Loa közelében 414,38 ppm-et mértek a tavalyi 411,74 ppm-hez képest, míg az ausztrál Cape Grimen 410,04 ppm volt a szén-dioxid koncentrációja az előző évi 407,83 ppm-hez viszonyítva.

Az ENSZ főtitkára, Antónia Guterres elmondta, idén civilizációnknak példátlan nehézségekkel kellett szembenéznie, melyeknek negatív hatásait még évtizedek után is érezni fogjuk:

„A COVID-19 járvány világszerte mindenki életét felforgatta, ezzel együtt bolygónk felmelegedése és a klímaváltozás is tovább fokozódott. Soha nem láthattuk még ennyire tisztán, hogy a krízist kizárólag hosszú távú, fenntartható módszerekkel állíthatjuk csak meg. A pandémiából való felépülésünket egy élhetőbb jövő kiépítésére kell használnunk a tudomány, a szolidaritás és a logikus megoldások segítségével.”