Így állunk most az oltásokkal: május 9.

Fotó: Egy nőt beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina első adagjával a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban Székesfehérváron 2021. május 9-én. MTI/Vasvári Tamás
not image

Takács Petra

2021.május.9 - 18:20

Nézzük meg egy kicsit közelebbről, hogyan is állunk jelenleg az oltásokkal Magyarországon, ahol már lassan 5 millióan regisztráltak vakcinára.

Magyarországon eddig összesen 4 288 641 főt oltottak be, akik közül 2 488 118-an már a második oltásukat is megkaphatták. Ne feledjük, az első oltás után is kiállítják a védettségi igazolványt, amivel számos szolgáltatás érhető el.

További jó hír, hogy rövidesen meglehet az 5 millió regisztrált, akik igent mondtak a vakcinára. Eddig több mint 4,8 millióan adták le a jelentkezésüket az oltásra, és a 80%-uk fel is vette azt, miközben több különböző vakcinára lehet időpontot foglalni.

Az online időpontfoglalóban Sinopharm, AstraZeneca és Szputnyik oltásokat lehet jelenleg foglalni, míg péntek éjfélkor lezárult a 16-18 évesek regisztrációja a jövő heti oltáshoz, több mint 84 ezer fiatal regisztrált, számukra is napokon belül megnyílik az online időpontfoglaló, amelyről külön tájékoztatást fognak adni.

Államtitkár: az időseknél is hatásos a Sinopharm

A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást. A Janssen amiatt is érdekes vakcina, mert egy adagból áll, tehát a többivel ellentétben nem két adagot adnak be a szervezetbe a védettség kialakulásához.