Idén nyáron is drágulás várhat a kedvenc strandételeinkre

Fotó: Hekket süt egy árus a VI. Budapesti Halfesztiválon a Műcsarnok mellett 2018. március 3-án. MTI/Mohai Balázs
Belföld
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

Körkép készült arról, miként alakulhatnak idén a büfék árai, miközben arra is kitértek, mi állhat az emelkedés hátterében.

Az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legfrissebb elemzésében arra emlékeztet, miszerint a KSH adatai alapján már tavaly nyáron is 30-35% között emelkedett a legkedveltebb strandételek fogyasztói ára.

Soron kívül Kiderült, ki az esztergomi robbantás TEK-es áldozata

Amennyiben a 2022 júliusi árakat összehasonlítjuk a 2021-es azonos időszakban regisztrált adatokkal, úgy azt látjuk, hogy a hasábburgonya 32, a hamburger 35, a pontyszelet pedig 33 százalékkal drágult – írta az Infostart.

Ezáltal nagy rá az esély, hogy idén is ez vár ránk, elsősorban az alapanyag- és energiaköltségek növekedése, valamint a munkaerőhiány miatt. A KSH legutolsó, 2023 áprilisi adatai szerint egy év alatt a gyorsfagyasztott hasábburgonya ára 80, a hamburgeré 45, míg a pontyszeleté 46%-kal ugrott meg.

Ugyanakkor fontos kiemelni, hogy az alapanyagok drágulásának és az energiaszámlák meghízásának mértékét nem minden esetben tudják érvényesíteni az árakban a vállalkozások a kereslet árérzékenysége miatt – jegyzik meg.

Számításaik szerint a tavalyi 750-1050 forint körüli sima lángos idén 900-1300 forint között alakulhat, a fagylalt esetében pedig 10-15%-os áremelést valószínűsítenek, így egy gombóc ára 440-520 forint között lehet.