Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21
Dollár
351,12 Ft
Euró
378,95 Ft
Font
442,13 Ft
Bitcoin
44,183 $

Nyáron jöhet az 520 forintos fagylalt, de még ennél is nagyobb emelésre lenne szükség

Erdélyi Dóra szerint az alapanyagárak drágulása, az energiaszámlák emelkedése és a munkaerőhiány egyaránt megnehezíti a szektor működését.

Fotó: Unsplash
Belföld

Koós Alexandra

Szerkesztő
TÉMÁK

Tavaly 400-450 forintot kértek el egy gombóc fagyiért, ami akár 500 forintra is emelkedhet idén, s ennek több oka van a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke szerint, aki 10-15 százalékos általános drágulásra számít.

De ez a szám 520 forintra is változhat, legalábbis Erdélyi Dóra, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány senior elemzője erről nyilatkozott az InfoRádiónak, hozzátéve, hogy a drágulás egész Európában visszafogja a keresletet, holott még ennél is nagyobb emelésre lenne szükség.

„Az alapanyagárak drágulása, az energiaszámlák emelkedése és a munkaerőhiány is egyaránt megnehezíti a szektor működését nemcsak idehaza, hanem az Európai Unióban is”

– mondta.

Majd arra utalt, 2023-ban nagyjából 440-520 forint között lehet egy gombóc fagylalt ára, de előfordulhat, hogy a cukrászok az alapanyagok és az energia drágulását nem minden esetben tudják érvényesíteni az árakban a kereslet várható visszaesése miatt.

„A vásárlók ugyanis nem vennének fagylaltot, ha olyan mértékben megemelnék az árát, mint amit a drágulás megkövetelne. Mindez pedig a profit és a jövedelmezőség rovására mehet, ráadásul veszélyeztetheti is a vállalkozások működését”

– fogalmazott Erdélyi Dóra.