Hatalmas méretű hulladéktömeget képes összegyűjteni a tengerfenékről egy új szerkezet

Ocean Cleanup
not image

Kulcsár Péter

2021. október 20. - 17:48

Korszakalkotó vívmánnyal állt elő egy holland feltaláló, akinek sikerült több mint 9 tonna műanyaghulladékot felszínre hoznia a Csendes-óceán mélyéről.

Az Ocean Cleanup nevű projektről korábban már szerkesztőségünk is beszámolt – a iniciatíva nemrégiben újabb mérföldkőhöz érkezett, melynek révén megvalósíthatják előre kitűzött céljukat, mely szerint 2040-re eltávolítanák az óceánok fenekén lévő műanyagszemét 90 százalékát.

A Great Pacific Garbage Patch nevű szerkezetet augusztusban üzemelték be, múlt héten pedig sikerrel végrehajtották vele az első nagyszabású missziót, mely során 9 tonnányi műanyaghulladékot emeltek ki a Csendes-óceán mélyéről.

A Jenny becenévre hallgató rendszer rendkívül komplexnek tűnik, működési elve azonban roppant egyszerű. Az eszköz lényegében egy 100 méter hosszú, főként tölcsér alakú szövéssel ellátott háló, amit két halászhajó közé feszítenek ki, miközben 1,5 csomó sebességgel mozognak, ezáltal begyűjtik a fenéken található szemetet.

Az összegyűjtött műanyaghulladékot később szárazföldi újrahasznosító üzemekbe szállítják, ahol 200 dollár értékű napszemüvegeket gyártanak le belőlük, természetesen kizárólag környezetkímélő módszerekkel.

Tíz darab Jenny-hez hasonló monstrummal öt éven belül ki lehetne takarítani a Csendes-óceán ötven százalékát, bár szakértők úgy gondolják, a hatékonyságán még lenne mit javítani, mint ahogyan a működésén is, hiszen a hajók rengeteg üzemanyagot égetnek el a gyűjtési munkálatok során.