Kolosszális hulladékhalmazt találtak a Csendes-óceán fenekén

Ocean Cleanup
not image

Kulcsár Péter

2021. október 16. - 01:42

Mi sem bizonyítja jobban a környezetszennyezés óriási méretét, mint a nemrégiben detektált, óriási kiterjedéssel rendelkező szennycsomag.

A holland Ocean Cleanup tengertisztítási projekt révén 2021 szeptemberében indult útjának a nagy csendes-óceáni takarítási misszió, mely során annyi szemét került elő a tengerfenékről, amennyire még álmaikban sem számítottak a szervezők.

Texas partjainál rábukkantak egy közel 1 800 milliárd hulladékrészecskéből álló szennyhordalékra, ami kétszer nagyobb kiterjedésű, mint Texas állam, és kizárólag műanyag komponensekből tevődik össze.

Az Ocean Cleanup egyik hajója sikerrel felszínre hozta a gigantikus hulladéktömb egy részletét, ami több száz tonnát nyom, és úgy néz ki, mintha egyenesen egy szemétdombból emelték volna ki.

A nonprofit szervezet kutatói nem adják fel, és tovább fognak dolgozni azon, hogy megtisztítsák az óceánt az ipari tevékenységek által vízbe került szennyeződésektől, bár korántsem lesz annyira egyszerű dolguk, mint azt korábban elképzelték.

A mikroműanyagok és az apró porszemcsék begyűjtése szinte lehetetlen feladat, hiszen az erózió hatására a homokba süllyedtek üledékként, és ez a sors várhat a fennmaradó gigantikus hulladékdombra is, ha nem távolítják el időben az óceán mélyéről.