Szarvasmarhák gyomorfolyadékával bontható le a káros műanyaghulladék

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. július 5. - 07:10

Komoly áttörést értek el a veszélyes műanyagszemét semlegesítésére irányuló kutatások terén, kiderült ugyanis, hogy a tehenek gyomrában található mikroorganizmusok segítségével hasznosítani lehet ezeket a káros anyagokat.

Az elmúlt években rengeteg alkalommal bebizonyosodott már, hogy a baktériumok segítő kezet nyújthatnak a műanyaghulladék és szintetikusanyag-szennyezettség problematikájában. Japán tudósok korábban egy olyan növényt alkottak meg genetikai módosítások révén, ami a PET-palackokat hőenergiává és tiszta szénné alakítja, nemrég pedig azonosítottak olyan enzimeket, amelyeket a műanyagból készült termékekbe fecskendezve felgyorsíthatják a bomlási folyamatokat.

A legújabb felfedezés az osztrák Természettudományi és Élettudományi Egyetem kutatóinak tollából és elméjéből származik, akik szerint a szarvasmarhák gyomorválladékában található mikrobák nemcsak a növényi rostokban lévő cellulózt, hanem a poliésztert is le tudják bontani.

Feltételezésük bizonyításához a tudóscsapat tajgai az egyik osztrák vágóhídról begyűjtött szarvasmarha-bendőmintákat vizsgálták meg, majd PET-flakonokba töltötték ezeket a folyadékokat, amit manapság üdítők, samponok, tusfürdők és élelmiszerek csomagolásai esetében használnak fel.

Ezen kívül az úgynevezett PBAT műanyag kapcsán is megnézték a technika effektivitását, mint ahogyan a PEF bioműanyag is górcső alá került – mindegyik matériát por és vékony filmréteg formában is megfigyelték.

Rájöttek, hogy a baktériumok képesek voltak apróbb részecskévé alakítani az összes műanyaghulladékot, és nemcsak hogy kisebb szemcsékké változtatták őket, hanem sikerült elérniük, hogy ezek az anyagok már ne legyenek kártékonyak a környezetre. A kutatók magyarázata szerint mindez azért történhetett meg, mert a mikrobiális közösségben olyan speciális enzimeket képesek kiválasztani a baktériumok, amik nem csupán egy anyagra összpontosítanak.

A technikát a jövőben további teszteléseknek vethetik alá, így hamarosan kiderülhet, valójában milyen hatékonysági mutatóval rendelkezik, és ha pozitív eredményeket kapnak, akkor az sem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben széles körben alkalmazhatják a metódust akár az iparban is.