Hatalmas őslények csontjait fedezték fel Floridában

Fotó: Régészek dolgoznak egy sírhelyként használt barlang feltárásán a közép-izraeli Lakis erdőnél 2022. december 20-án. MTI/EPA/Atef Szafadi
Tudomány
not image

Koós Alexandra

Szerkesztő

A leletek segíthetnek megismerni az ormányos őslények testfelépítését és evolúcióját.

A hírek szerint hatalmas csontokkal teli, 5,5 millió éves elefánttemetőt fedeztek fel Florida állam északi részén. Ezt követően a tudósok megállapították, hogy a maradványok az emlősök egy több millió éve kihalt csoportjához, a Gomphotheriidae családhoz tartozó állatoktól származnak, amelyek a ma élő elefántok rokonai voltak.

„Ez tudományos szempontból egy elképesztően izgalmas felfedezés, hiszen a leletek segíthetnek megismerni az ormányos őslények testfelépítését és evolúcióját”

– nyilatkozta a Live Science-nek Jonathan Bloch, az ásatás társvezetője.

A 24.hu beszámolójából az is kiderül, hogy a kutatók mindemellett egy különösen nagy méretű példány maradványait is megtalálták, amelynek csontváza rendkívül hiánytalan és jó állapotban maradt fenn. Úgy vélik, hogy a hatalmas egyed 2,4 méter magas lehetett, koponyája agyaraival együtt pedig 2,7 méteres hosszúságú volt.

Az ásatások helyszíne egykor egy ősi folyó medre volt, s a szakértők arra következtettek, hogy az állat ebbe a folyóba fulladhatott bele. A többi példányt valószínűleg haláluk után mosta a víz a mederbe, amelynek egy pontján felhalmozódtak a maradványok, így jött létre a most felfedezett lelőhely.

„Annyi mindent tanulhatunk ezekből a dolgokból, hogy azt szavakkal le sem lehet írni. Izgatottan várjuk, mit hoz még a jövő”

– tette hozzá Bloch.