Szinte gyarmattá formálhat Vlagyimir Putyin egy európai országot

MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko
not image

Kulcsár Péter

2021. szeptember 10. - 16:41

Egyre szorosabbra fűzte kapcsolatát Fehéroroszországgal Oroszország, ugyanis a tegnapi nap folyamán megállapodtak a két állam közötti integrációs folyamatok mélyítéséről.

A Portfolio hírportál cikkéből kiderült, az új megállapodást a Kremlben írta alá Aljakszandr Lukasenka fehérorosz és Vlagyimir Putyin orosz államfő.

Az egyik fő pont a mezőgazdaságot érintő politika volt, továbbá a monetáris rendszerrel, illetve az adó-, vám- és energiapolitikával is jelentős változások történnek majd.

Moszkva már évtizedek óta törekszik arra, hogy a két ország politikai értelemben is egyesüljön egy úgynevezett Szövetségi Állam formájában, amely kapcsán az első megállapodást még 1991-ben írták alá – írta a lap.

Putyin úgy gondolja, egyelőre a gazdasági együttműködést kell előtérbe helyezni – ennek jegyében a két ország 2023 decembere előtt megállapodást tervez aláírni egy egységes gázpiac létrehozásáról, amit hasonló szerződések köthetnek az olaj- és villamosenergia-piac tekintetében.

Az orosz államfő hozzátette, Fehéroroszország továbbra is a jelenlegi feltételek szerint, nyomott áron juthat gázhoz Oroszországtól, valamint közölte, Moszkva 2022 végéig körülbelül 640 milliárd dollár értékben folyósít kölcsönt Minszknek.