Dollár
396,24 Ft
Euró
418,04 Ft
Font
484,76 Ft
Bitcoin
16,959 $

Az IMF tett keresztbe az Európai Uniónak Fehéroroszország ügyében

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a hagyományos évenkénti sajtótájékoztatóján Minszkben 2021. augusztus 9-én, az ellene indult tömegtüntetések kezdetének elsõ évfordulóján. Fehéroroszországban hónapokon át rendszeresen tömegek vonultak utcára, miután a hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka a szavazatok 80,1 százalékával megnyerte a tavalyi elnökválasztást. Az ellenzék csalásnak minõsítette az eredményt, és Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki jelöltet ismerte el gyõztesnek. A megmozdulásokat a biztonsági erõk brutálisan leverték, Cihanouszkaja Litvániába menekült. MTI/AP/BelTA/Nyikolaj Petrov
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Szankciókkal próbálja meg térdre kényszeríteni a Lukasenka-rezsimet Brüsszel, azonban nem kalkuláltak a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szétosztandó pénzeivel.

Habár hatalmas pofont adott a belorusz diktatúrának az Egyesült Államok és az Európai Unió által megszabott szankciócsomag, a Nemzetközi Valutaalap most egy egymilliárd dolláros, minden túlzás nélkül életmentő összeget adott az országnak.

Soron kívül SZÉP-kártya, telefon, laptop – béremelés helyett így is motiválható a dolgozó

A nyugati országok többször is felszólították az IMF-et, hogy ne utalják ki Fehéroroszországnak a pénzösszeget, amely egy 650 milliárd dolláros csomag gazdasági méretarányos szétosztásának lett az eredménye.

Alekszandr Lukasenka pedig több tettével is rászolgált Brüsszel és Washington szankcióira: a feltételezett választási csalással, az annak mentén kialakult tömeges tüntetések brutális elnyomásával és a Ryanair-incidenssel egyaránt.

Dimitrij Kruk, a Fehérorosz Gazdasági Kutatóközpont egyik vezető közgazdásza kijelentette, hogy az IMF egymilliárd dolláros támogatása gyakorlatilag „mennyei mannaként” szolgál a belorusz hatóságok és a gazdaság számára – idézte a Luxembourg Times.

Hiába vitatják sokan azonban a fehérorosz választások eredményeit, amelyet Lukasenka gyanúsan 80 százalékos többséggel nyert meg, az IMF tagországok továbbra is elismerik az ország kormányát, amely az egyetlen előfeltétele annak, hogy valaki hozzáférjen a pénzekhez.

Maga az IMF-alap egyébként nagy támogatásnak örvend, többek között az Egyesült Államok is úgy véli, hogy szüksége van erre a világgazdaságnak a koronavírus-járványból való kilábalásra. Amit viszont sikerült elérni Mianmarnál és Venezuelánál, azt nem sikerült Fehéroroszországnál, ugyanis továbbra is elismert Lukasenka kormánya.

Fehéroroszág számára így már nem lehet meggátolni, hogy megkapják az egymilliárdos segélyt, ami Kruk szerint azért is életmentő, mert a gazdaság nagy nehézségekkel küzdött a járvány és a szankciók miatt, így viszont nagyobb szabadságot kapnak a helyzet kezelésére.