Dollár
420,12 Ft
Euró
407,07 Ft
Font
453,08 Ft
Bitcoin
18,948 $

Greenpeace: Bármelyik pillanatban felrobbanhat egy elhagyatott jemeni olajtanker, katasztrófával fenyegeti a Vörös-tengert

Fotó: Unsplash/Cameron Venti. A kép illusztráció
not image

Kornis Vivien

2021. június 3. - 17:53

A régió legnagyobb környezeti katasztrófáját okozhatja a hat évvel ezelőtt magára hagyott olajtanker Jemen partjainál.

Az AFP hírügynökség tudósítása szerint a Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet csütörtökön figyelmeztetést adott ki egy hosszú idő óta elhagyott jemeni olajtankkerről, amely “bármelyik pillanatban felrobbanhat”. A robbanás katasztrofális következményekkel járna, ezért a Greenpeace az ENSZ azonnali beavatkozását sürgeti. 

Soron kívül Karbantartás miatt több helyen nem lesz gáz Nógrádban, a helyiek nem örülnek

A 45 éves FSO Safer 1.1 millió hordó nyersolajat tárol a fedélzetén, és 2015 óta áll elhagyatottan a Vörös-tengeren Jemen Hudajda városának nyugati kikötőjétől nem messze. Az olajszállító hajó lehorgonyozva “rozsdásodik” hosszú évek óta, “és bármelyik pillanatban összetörhet vagy felrobbanhat” – hangsúlyozta Ahmed El Droubi, a Greenpeace szóvivője.

Ez nem “ha”, hanem “mikor” kérdése.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsa még csütörtökön összeül, miután a Jemen északi területeit irányító hútikkal kezdeményezett, az ENSZ missziójának a tanker vizsgálatára vonatkozó engedély megadásáról szóló tárgyalások kudarcot vallottak. 

Az FSO Saferen gyakorlatilag hat éve semmilyen karbantartási munkálatokat nem végeztek, és a Greenpeace szerint a fedélzeten található robbanásveszélyes anyagokkal sem foglalkozott senki. 

“Az ENSZ-nek azonnal cselekednie kell, hogy elkerülető legyen a régió legnagyobb olajkatasztrófája. A megoldás elérhető, a megfelelő szakértelem és technológia is létezik” – közölte Jennifer Morgan, a Greenpeace International ügyvezető igazgatója.

Az ENSZ szerint az olajszennyezés elpusztítaná a Vörös-tenger élővilágát, megszüntetné a halászati lehetőségeket és hat hónapra használhatatlanná tenné Jemen életbevágó fontosságú hudajdai kikötőjét.

A hútik az FSO Safer olajtanker azonnali átvizsgálását és karbantartását sürgetik, de az ENSZ szerint a karbantartási munkák biztonságos megkezdése előtt pártatlan és tárgyilagos állapotfelmérésre van szükség.

Jemenben 2014 óta háború zajlik a szaúdiak által vezetett katonai koalíció által támogatott kormány és az Irán által pártfogolt zaidita hútik, vagyis síita szeparatista felkelők között, melyben több tízezren, túlnyomórészt civilek vesztették életüket, milliók pedig otthonaik elhagyására kényszerültek. Akik még nem menekültek el az országból, éhínséggel néznek szembe.