Az európai országok új módszerrel lépnek fel az oltásellenesek ellen

Fotó: Unsplash/CDC
not image

Borbély Fanni

2021. augusztus 2. - 21:48

A kormányok arra ösztönzik a polgárokat, hogy oltassák be magukat, miután a koronavírus elleni oltások üteme drasztikusan lelassult.

A koronavírus-fertőzések számának növekedésével szembesülő európai kormányok egyre ötletesebb módszereket alkalmaznak a védőoltások arányának növelésére, miután a kontinens nagy részén visszaesett az oltások üteme.

Franciaország kemény megközelítést alkalmaz, és megköveteli az egészségügyi dolgozóktól az oltás beadatását, vagy fizetés nélkül felfüggesztik őket. Mindenki másnak védettségi igazolványt kell felmutatnia – amely igazolja, hogy beoltották, megvizsgálták, vagy már felépült a vírusból – mielőtt beléphetne egy bárba vagy étterembe.

Görögország hasonló utat járt be, de mások, nevezetesen Németország, árnyaltabb megközelítést alkalmaznak, és inkább finoman növelik a nyomást az oltásról lemondókra, minthogy törvényben kényszerítenék őket az oltás beadására.

Vasárnap óta például a be nem oltott utazóknak negatív tesztet kell felmutatniuk, mielőtt visszaengedik őket Németországba. A hatóságok helyi szinten is kísérleteznek ösztönzőkkel, hogy rávegyék az embereket az oltás beadására: a keleti Sonneberg városában ingyen kolbásszal jutalmazzák őket. Csak pénteken mintegy 250-en éltek az ajánlattal.

Az európai kormányok megpróbálják kitalálni, hogyan lehetne minél több embert beoltatni, hogy az egészségügyi rendszereket megvédjék a koronavírus-járvány újabb hullámaitól, de más országok is keresik a megoldást.

Az Egyesült Államokban Joe Biden elnök felszólította az államokat, hogy ajánljanak fel 100 dolláros pénzjutalmat az emberek számára, hogy oltassák be magukat, és közölte, hogy a szövetségi alkalmazottaknak igazolniuk kell az oltást, vagy maszkot kell viselniük a munkahelyükön – de a fogadtatás nem volt túl rózsás.

Az ehhez hasonló érzelmek vezettek ezreket a francia városok utcáira, hogy tiltakozzanak az Emmanuel Macron elnök által hozott döntés miatt: az egészségügyi dolgozók kötelező védőoltására vonatkozó lépése és a másokra gyakorolt erős nyomás ellen több ezer ember tüntetett. A felvonulók száma azonban eltörpült azok mellett, akik úgy döntöttek, hogy beadatják az oltást.

A francia oktatási minisztérium a múlt héten közölte, hogy ha egy iskolában kitörne a járvány, a beoltott 12 éven felüliek maradhatnak a tantermi oktatásnál, míg a be nem oltottaknak otthon kell tartózkodniuk. Ősztől a franciáknak is fizetniük kell majd a tesztekért, amelyek eddig mindenki számára ingyenesek voltak.

Ezen túlmenően a védettségi igazolványok – amelyek rögzítik, hogy valaki be van-e oltva, negatív a tesztje, vagy már felépült-e a vírusból – mostantól kötelezőek a mozi- és színházlátogatásokhoz, valamint e hónap végétől az éttermekbe, bárokba, kávézókba és a tömegközlekedési eszközökön való hosszabb utazásokhoz is szükséges.

Olaszország is hasonlóan járt el, ahol a polgároknak “zöld igazolványt” kell felmutatniuk, ha zárt térben étkeznek, vagy színházba, sportstadionba, moziba, edzőterembe vagy múzeumba mennek – írja a Financial Times.