Egy francia kórház dolgozói határozatlan idejű oltásellenes sztrájkot hirdettek

Fotó: Pascal Rossignol
not image

Borbély Fanni

2021. július 24. - 15:52

A franciaországi Drome megyében található Montelimar kórház dolgozói határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, hogy tiltakozzanak az új szabályok ellen, amelyek szerint szeptember közepéig be kell oltatniuk magukat koronavírus ellen, különben elveszítik állásukat.

A “kényszeroltás” elleni sztrájkot a CGT-GHPP szakszervezet jelentette be csütörtökön, és a délkelet-franciaországi város mintegy 200 orvosát és 1500 ápolóját érinti. Több százan gyűltek össze pénteken a kórház előtt, elítélve a zárlatokat és az oltási kötelezettségeket, mindezt a “liberté!” (szabadság) skandálással.

A francia törvényhozás most véglegesíti azt a javaslatot, amely előírja, hogy szeptember 15-ig minden, a veszélyeztetettekkel kapcsolatba kerülő egészségügyi dolgozónak teljes körűen be kell oltatnia magát, különben elveszíti a fizetését, sőt, az állását is.

“Ellenezzük a kötelező oltást és az oltási kényszert. Nincs választás a vizsgálatok és az oltás között: az oltás kötelező. Nem, nem értünk egyet. Mi is választási lehetőséget akarunk, mint a világ többi része, és nem akarjuk a kötelező oltást”

mondta Elsa Ruillere, a helyi szakszervezet képviselője a Sputnik France-nak.

Ruillere szerint szakszervezete támogatja a “szabad és tájékozott beleegyezést”, és nem elvi alapon ellenzi az oltást, de ellenzi a kényszert. Az egészségügyi dolgozók közül néhányan elmondták, hogy várják a francia gyártmányú Sanofi-GSK vakcinát, amelyet decemberre ígértek.

“Tisztában vagyunk a vírus fejlődésével. Nem vesszük félvállról” – mondta Ruillere. Ő és sztrájkoló kollégái azonban rámutatnak, hogy még a koronavírus delta variánsára vonatkozó pozitív tesztek számának növekedése mellett sem emelkedett arányosan a kórházi kezelések száma.

“Igen, “vörösre” váltottunk, de ez valójában a pozitív teszteknek köszönhető. Ami a kórházi felvételeket illeti, jelenleg rendben vagyunk, nem kellett újra megnyitni a koronavírusos osztályt, sokkal kevesebb kórházi betegünk van, mint korábban, és kevesebb ember van intenzív osztályon is”

– tette hozzá.

A másik szakszervezeti kifogás a nyilvános vita hiánya, mivel a francia nemzetgyűlés a jelek szerint egyszerűen a Legfelsőbb Egészségügyi Hatóság (HAS) tanácsára járt el, amely “indokoltnak” nevezte az oltási kötelezettséget.

Franciaországban július közepe óta széles körű tüntetések voltak, mivel Emmanuel Macron elnök kormánya az egészségügyi dolgozókra is kivetette az oltási kötelezettséget, és bevezette a védettségi igazolvány követelményét a nyilvános helyekre való belépéshez, ahol több mint 50 ember tartózkodik. Az igazolványkötelezettség augusztus 1-jétől a kávézókra, éttermekre és üzletekre is kiterjed.

Az elmúlt héten 150 százalékkal nőtt a koronavírusos megbetegedések száma Franciaországban, amit a delta variánsnak tulajdonítanak. A kormány szerint a fertőzöttek 96 százaléka oltatlan.