Görögország 52 ezer forintnyi jutalmat kínál a fiataloknak, hogy beoltassák magukat

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök beszél egy athéni ünnepségen, amellyel Görögországnak az Európai Unió elõdjéhez, az Európai Gazdasági közösséghez való csatlakozása 40. évfordulójáról emlékeznek meg 2021. május 27-én. MTI/EPA/ANA-MPA/Jánisz Koleszidisz
not image

Takács Petra

2021. június 28. - 20:02

Görögország 150 euró (52 ezer forint) pénzjutalmat kínál a fiataloknak azért, hogy beoltassák magukat a koronavírus elleni vakcina legalább első dózisával – jelentette be Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök hétfőn Athénban.

Az ajánlat 940 ezer 18 és 25 év közötti fiatalra terjed ki, a görög kormány 141 millió eurót (50 milliárd forint) különített el erre a célra. A kormányzat célkitűzése szerint a 11 millió lakosú országban július végéig a lakosság csaknem 60 százalékát be akarják oltani.

Az úgynevezett szabadságkártyát, amelyre a pénzjutalmat átutalják, egyfajta köszönetnek szánják a fiatalok járvány alatt tanúsított türelméért. Mindez egyben pénzügyi ösztönző is, hogy több fiatal immunizálja magát. A kártyára átutalt összeget szállodai foglalásra, komp- és repülőjegyekre, illetve koncertekre és múzeumi belépődíjakra lehet elkölteni.

Lehet, hogy a fiatalok azt gondolják, nem kapják el a koronavírust, és ha meg is betegednek, akkor sem súlyosan. Ugyanakkor vírushordozók lehetnek és lehetővé teszik ezáltal a kór terjedését – mondta Micotákisz. A Tények azt írja, Görögországban a járvány kitörése óta 420 905 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 12 655-en hunytak el a kórban.