Az Egyesült Államokban szinte már csak oltatlanok halnak meg koronavírusban

Anthony Fauci, az amerikai Országos Egészségügyi Intézetek (NIH) fertőző betegségekkel foglalkozó intézetének igazgatója a koronavírus-járványról tartott albizottsági meghallgatásán a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2021. április 15-én. MTI/EPA/The New York Times/Pool/Amr Alkify
not image

Kolláth Benjámin

2021. július 5. - 22:35

Dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok elnökének egyik fő járványügyi szakértője bejelentette, hogy az országban a koronavírusban újonnan elhunytak 99,2%-a nem volt beoltva a vírus ellen.

Az Egyesült Államok fő járványszakértője elmondta, az elmúlt időszak koronavírusban elhunyt betegeinek 99,2%-a oltatlan volt, ami Dr. Anthony Fauci szerint azért különösen szomorú, mert „ezek mindegyike elkerülhető lett volna.”

Fauci az NBC egyik műsorának vendége volt, ahol a The Guardian szerint arról beszélt, hogy frusztráló, amikor van egy egyértelmű ellenség és egy nagyon hatásos ellenlépés, amely valamiért nincs teljesen kihasználva az országban.

Fauci szerint egyes amerikaiak ideológiai okokból ellenzik a vakcinát, mások viszont „egyenesen tudományellenesek.” Mint mondta, az országnak megvannak az eszközei a járvány elfojtására, emiatt arra kérte az embereket, hogy „tegyék félre a nézetkülönbségeket és vegyék észre, hogy a vírus a közös ellenség.”

Az infektológus azt is megjegyezte, hogy az USA „nagyon szerencsés, mert elég vakcinánk van ahhoz, hogy gyakorlatilag minden lakost beoltsunk. A világon pedig nagyon sokan vannak, akik bármit megtennének a vakcináért.”

Az országban eddig 605 ezer ember halt bele a betegségbe, ez a legmagasabb halálozási szám a világon.