Értékes kalózkincseket találtak New England partjainál

Unsplash
not image

Takács Petra

2021.április.28 - 01:59

Többek között olyan Közel-Keletről begyűjtött érméket találtak, amelyeket még John Avery és kalóztársai zsákmányolhattak 1695-ben.

A 24.hu értesülései szerint egy hírhedt kalóztámadás nyomaira bukkantak a héten az amerikai New England régióban.

A térségben állítólag a John Avery és kalózai által megkaparintott ereklyéket találták meg, míg hajóikon a Mekkából az indiai Mogul Birodalomba tartó zarándokok utaztak. Jim Bailey amatőr régész 2014-ben lelt rá az első érmékre, később Massachusetts, Connecticut, Észak-Karolina és Rhode Island államokban további pénzeket fedeztek fel.

Az sem elképzelhetetlen, hogy a pénzérméket Avery legénysége költötte el Észak-Amerika különböző régióiban. A kalózok 1695-ben a Vörös-tengeren tevékenykedtek, és itt támadták meg Aurangzeb mogul sah hajóját, amelyről rengeteg aranyat és ezüstöt loptak el.

Az incidenst követően nemzetközi hajtóvadászat indult, és bár a legénység több tagját is sikerült elfogni, a kapitány a hozzá legközelebb álló embereivel együtt eltűnt.

A Bailey által felfedezett érmét még 1693-ban verték Jemenben, ezen kívül további tizenhármat találtak New England területén. Az amatőr archeológus úgy gondolja, az a tény, hogy egyik lelet sem 1695 után készült annak a jele, hogy a kapitány rabszolga-kereskedőként dolgozott Amerikában, az érméket pedig ekkor költötték el a kalózok.