Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

ÉLŐ

Clouds
Budapest 21

AKTUÁLIS

Dollár
353,87 Ft
Euró
384,03 Ft
Font
450,78 Ft
Bitcoin
69,052 $

Középkori vár maradványaira bukkantak egy hotel udvarán

A vár három-négyemeletes volt, és több lépcsőházzal rendelkezett, amelyek közül az egyik meglehetősen jó állapotban maradt fenn.

További Hírek

A tisztviselő szerint az egykori elnök „mély nyomott hagyott maga után”, ezáltal nagy veszteséget jelent a halála Oroszország számára.

Molnár Tamás 1990-ben írta azokat a sorokat Európáról, amelyek 2022-ben jelentek meg magyar nyomtatásban – de mintha ma aktuálisabbak lennének, mint akkor. 

A tisztviselő szerint „a ruszofóbia mélyen a történelemben gyökerezik”, ez a probléma pedig újra és újra felüti a fejét.

1883. október 4-ét hatalmas érdeklődéssel várta Párizs, ugyanis ekkor két tucat bátortalan, de vállalkozó kedvű utas szállt fel az Északi Pályaudvaron a vonatra, amely kitágította az utazás határait. Az interkontinentális szolgáltatás, amely az Orient Expressz nevet kapta, hamarosan globális legendává alakult át, és a csillogás és az előkelőség szimbólumává vált. 

Képzeld el, hogy elveszíted az otthonod és minden vagyonod. Aztán képzeld el, hogy elkapsz egy betegséget, és majdnem éhen halsz, mivel nincs termőföld, ahol élhetnél és gazdálkodhatnál, vagy éppen tiszta vizet ihatnál. Ez csak néhány egy árvíz szörnyű következményei közül.

Az érettségizők ma már történelemből vizsgázhatnak, összesen 180 perc áll majd a rendelkezésükre.

Nyolcszáz éve, 1222. április 24-én adta ki II. András király Fehérváron a magyar nemesség jogait első ízben rögzítő Aranybullát, amely évszázadokra a magyar jogrendszer egyik legfőbb tartóoszlopa, a történeti alkotmány fontos része lett.

Az avarok néhány év leforgása alatt több mint 5 ezer kilométert vándoroltak Mongóliától a Kaukázusig, ezt követően tíz év múlva Magyarország területén telepedtek el.

Rábukkantak a híres Endurance hajó roncsára, ami Ernest Shackleton felfedező expedíciója során süllyedt el az Antarktisz közelében 106 évvel ezelőtt.

A különleges érmét a Rippl-Rónai Múzeum munkatársai fedezték fel az év elején.