Dollár
388,34 Ft
Euró
397,79 Ft
Font
469,78 Ft
Bitcoin
23,050 $

Elképesztő környezetszennyezéshez vezet, hogy mennyire felelőtlenül bánunk a maszkokkal

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
not image

Nagy Noel

2021. március 16. - 19:11

Egy dán kutatócsapat által készített, frissen nyilvánosságra hozott tanulmány szerint egy hónap alatt globális 129 milliárd műanyag szájmaszkot szoktunk eldobálni, amelynek egyre súlyosabb hatása lesz környezetünkre.

A dán kalkuláció alapján ez azt is jelenti, hogy minden egyes nap minden percében 3 millió szájmaszkot dobunk el világszerte – írja a Metro. A maszkok nagy része a hagyományos „orvosi maszk”, amelyet a járvány hatására óriási mennyiségekben állítanak elő.

Soron kívül Rogán-Gaál Cecília ibizai fürdőruhás fotója mindent is visz

A Dél-Dániai Egyetem kutató úgy fogalmaztak, ezen maszkok eldobálásának még borzalmas hatása lehet a jövőben a környezetünkre, ugyanakkor hajszálpontosan még ők sem tudják felmérni, hogy milyen a kevés adat miatt. Annyi viszont biztos: semmiképpen sem lesz jótékony hatással.

Az egyszer használatos maszkok ugyanis kis műanyagszálakból készülnek, amelyek nem képesek természetes úton lebomlani. Amikor nagy nehezen szétesik a szerkezetük, akkor mikro- és nanorészecskék szintjén a különböző ökoszisztémákba kerülnek, végül pedig a természetes vizekbe, ahol hatalmas hatásuk lesz a tengeri életre.

A kutatók szerint az is meglehetősen problémás, hogy újabban ezeket a maszkokat már kifejezetten mikroműanyagokból állítják elő, amely ha elkezd szétesni, még több mikroműanyagot küld az ökoszisztémába, további gondokat okozva ezzel.

A tanulmány szerzői szerint a problémát három módon lehet kezelni, közülük az egyik az, hogy minden városnak, falunak és egyéb településnek fel kellene állítani olyan maszkgyűjtő szemetes konténereket, ahova a már elhasznált maszkokat lehet dobni, és önkormányzati szinten felállíthatnak szabályokat ezen hulladék kezelésére.

A másik megoldási javaslat, hogy az emberek az olcsó múanyagszálas maszk helyett váltsanak újrahasznosítható maszkokra, amelyeket egyszerűen ki lehet mosni és újra használni. Utolsó javaslatuk pedig az, hogy a gyártóknak olyan maszkokat kellene előállítaniuk, amelyek képesek a biológiai lebomlásra és kímélik a környezetünket.