Elképesztő környezetszennyezéshez vezet, hogy mennyire felelőtlenül bánunk a maszkokkal

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre
Greenbox
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Egy dán kutatócsapat által készített, frissen nyilvánosságra hozott tanulmány szerint egy hónap alatt globális 129 milliárd műanyag szájmaszkot szoktunk eldobálni, amelynek egyre súlyosabb hatása lesz környezetünkre.

A dán kalkuláció alapján ez azt is jelenti, hogy minden egyes nap minden percében 3 millió szájmaszkot dobunk el világszerte – írja a Metro. A maszkok nagy része a hagyományos „orvosi maszk”, amelyet a járvány hatására óriási mennyiségekben állítanak elő.

Soron kívül Két nagy erejű robbanás történt Svédország két városában

A Dél-Dániai Egyetem kutató úgy fogalmaztak, ezen maszkok eldobálásának még borzalmas hatása lehet a jövőben a környezetünkre, ugyanakkor hajszálpontosan még ők sem tudják felmérni, hogy milyen a kevés adat miatt. Annyi viszont biztos: semmiképpen sem lesz jótékony hatással.

Az egyszer használatos maszkok ugyanis kis műanyagszálakból készülnek, amelyek nem képesek természetes úton lebomlani. Amikor nagy nehezen szétesik a szerkezetük, akkor mikro- és nanorészecskék szintjén a különböző ökoszisztémákba kerülnek, végül pedig a természetes vizekbe, ahol hatalmas hatásuk lesz a tengeri életre.

A kutatók szerint az is meglehetősen problémás, hogy újabban ezeket a maszkokat már kifejezetten mikroműanyagokból állítják elő, amely ha elkezd szétesni, még több mikroműanyagot küld az ökoszisztémába, további gondokat okozva ezzel.

A tanulmány szerzői szerint a problémát három módon lehet kezelni, közülük az egyik az, hogy minden városnak, falunak és egyéb településnek fel kellene állítani olyan maszkgyűjtő szemetes konténereket, ahova a már elhasznált maszkokat lehet dobni, és önkormányzati szinten felállíthatnak szabályokat ezen hulladék kezelésére.

A másik megoldási javaslat, hogy az emberek az olcsó múanyagszálas maszk helyett váltsanak újrahasznosítható maszkokra, amelyeket egyszerűen ki lehet mosni és újra használni. Utolsó javaslatuk pedig az, hogy a gyártóknak olyan maszkokat kellene előállítaniuk, amelyek képesek a biológiai lebomlásra és kímélik a környezetünket.