Clouds
21 Budapest
Dollár
359,66 Ft
Euró
389,43 Ft
Font
433,55 Ft
Bitcoin
23,471 $

Deutsch Tamás az orosz kőolajról: kinek az érdekeit is képviseli a hazai baloldal?

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Belpolitika
not image

Fazekas Kiara Barbara

Szerkesztő

Deutsch Tamás a Hír TV vendége volt, ahol szóba került Magyarország energiaellátásának kérdése, amely kapcsán az EP-képviselő megosztotta, hogy mi is zajlik az Európai Parlamentben. 

Állandó kérdés Magyarország energiaellátása, elsősorban a kőolaj és a földgáz tekintetében, és a külföldi és hazai kritikusok folyamatosan azzal vádolják a kormányt, hogy az elmúlt években nem tett meg mindent annak érdekében, hogy több helyről legyen lehetőségünk földgázt és kőolajat beszerezni. 

Soron kívül Elütött egy embert a metró a Batthyány térnél

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már többször említette, hogy a magyar kormány elvégezte a házi feladatát, ugyanis hét szomszédunk közül hattal összekötöttük magunkat, valamint szerződtünk a romániai Neptun Deep földgázmezőből származó energiahordozókra is, azonban az amerikai-osztrák vegyesvállalat végül mégis úgy döntött, hogy nekik nem éri meg azt kitermelni. 

Deutsch Tamás pedig a kőolaj kapcsán most elmondta a műsorban, hogy Magyarország kőolaj-finomító kapacitása a kommunista diktatúra öröksége miatt az Urál típusú kőolajra van berendezkedve, és ha más típusú kőolajat szeretne vásárolni az ország a finomítókba, akkor azokat át kell alakítani – nem kevés pénzért, és nem kevés idő alatt. 

A Fidesz EP-képviselője elmondta, hogy „az Európai Parlament asztalán fekszik egy olyan javaslat, ami az ilyen típusú energetikai fejlesztésekről szól, és ennél a javaslatnál a magyar baloldal képviselői úgy döntenek, hogy a magyarországi kőolaj-finomító kapacitás modernizálásra ilyen energiahatékonysági beruházási forrásokat ne lehessen költeni”. 

„Tehát a magyar baloldal úgy dönt, hogy Magyarország ne rendelkezzen azzal a képességgel, hogy az orosz kőolajimporton kívül a világ más térségéből érkező, az arab világból világból érkező Brent olaj finomítására is képes legyen. Ilyen döntést támogattak az elmúlt hónapokban a magyar baloldal képviselői, ami lábon lövése a magyar energiabiztonságnak”

– jelentette ki.