Clouds
21 Budapest
Dollár
359,75 Ft
Euró
389,53 Ft
Font
432,96 Ft
Bitcoin
22,983 $

Mióta itt jártál:

Brazília legfelsőbb bírósága már Bolsonaro szerepét vizsgálja a zavargásokban

Fotó: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök támogatói tüntetnek Sao Paulóban 2023. január 9-én, egy nappal az után, hogy Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök támogatói megostromolták az elnöki hivatal, a kongresszus és a legfelsőbb bíróság brazíliavárosi épületét. A volt elnök támogatói szerint Bolsonaro baloldali ellenfele, Lula da Silva csalással győzött a 2022. októberi elnökválasztáson. MTI/EPA/EFE/Isaac Fontana
Dél-Amerika
not image

Hujber Dávid

Szerkesztő

Brazília legfelsőbb bírósága pénteken zöld jelzést adott arra, hogy vizsgálat induljon a volt brazil elnök, Jair Bolsonaro ellen, mivel állítólag bátorította a demokráciaellenes tüntetéseket.

Ezrek vonultak utcára egy héttel ezelőtt, majd megrohamozták a kormány épületeit Brazíliában. Bolsonaro hívei közül százakat tartóztattak le, miközben a felvételeken azt lehetett látni, hogy egyesek törnek-zúznak.

Soron kívül A Fidesz szerint Gyurcsány pártja áll az orvosi kamara döntése mögött

Haláleset nem történt, de az új elnök ígéretet tett arra, hogy meg fognak fizetni a bűnösök. A zavargások idején Bolsonaro Floridában tartózkodott, nem sokkal később pedig a legfelsőbb bíróság vizsgálatot indított az ügyben, és vizsgálja, milyen szerepe lehetett a volt elnöknek a zavargásokban.

Bolsonaro jelenleg is az USA-ban tartózkodik, de ez nem zárja ki azt az opciót, hogy a legfelsőbb bíróság vizsgálatot indítson. Az ügyészség a hivatalos közleményében megerősítette, a vizsgálat zöld utat kapott, és az ügy végére fognak járni.

Megakadályozhatják Bolsonaro 2026-os indulását a választásokon

A legfelsőbb bíróság korábban elrendelte Bolsonaro egykori igazságügyi miniszterének, Anderson Torresnek a letartóztatását, amiért engedélyt adott a tüntetések megtartására a brazil fővárosban, miután átvette a felelősséget az ország közbiztonságáért.

Luiz Inacio Lula da Silva, az új brazil elnök az egy héttel ezelőtti zavargások idején nem tartózkodott a kormányépületekben, de később ellátogatott a megrongált helyszínre. A jelentések szerint a tüntetők káoszt és katonai puccsot akartak előidézni, hogy megbuktassák az új elnököt, és visszaadják a hatalmat a korábbinak.

Torres is Floridában tartózkodik, és közölte, a tervei szerint visszatér Brazíliába, hogy feladja magát. A volt elnök szintén hazarepül, és azt mondta, előrébb fogja hozni a hazaútját, de hogy pontosan mikor teszi ezt meg, egyelőre nem tudni.

A Reuters a cikkében leírta, jelenleg több vizsgálat is zajlik Bolsonaro ellen az antidemokratikus kijelentések miatt, miután többek között azt állította, hogy csalás történt a választási rendszerben. A pártja kész megvédeni őt, de attól tartanak, hogy a vezetőjüket teszik felelőssé a kormányépületeket ért támadásokért. Azt azonban nem gondolják, hogy letartóztatásra kerülhet sor, de megakadályozhatják Bolsonaro 2026-os indulását a választásokon.