Clouds
21 Budapest
Dollár
344,52 Ft
Euró
370,79 Ft
Font
431,70 Ft
Bitcoin
26,872 $

Mióta itt jártál:

Brazil rabszolgatartós mobiljáték borzolja a kedélyeket

Fotó: Unsplash/British Library
Dél-Amerika
not image

Borbély Fanni

Szerkesztő

Széles körű felháborodást keltett egy, a Google Play áruházból szerdán eltávolított mobiljáték, melyben a felhasználók rabszolgasorba taszított embereket vásárolhattak és adhattak el.

A Guardian jelentése szerint a brazilok elborzadva reagáltak arra a hírre, hogy megjelent a Google Play áruházban egy olyan játék, melyben a felhasználók rabszolgasorba taszított embereket vásárolhattak és adhattak el. Az erősen megkérdőjelezhető játék egészen szerdáig letölthető volt az áruházból.

Soron kívül 5G-tornyokat akart megsemmisíteni egy oltásellenes összeesküvés-elméletet valló nő

A „Rabszolgaszimulátor” (Simulador de Escravidão) néven futó, felkavaró játékban a játékosok a kínzás különböző formáit is alkalmazhatták fekete karaktereken. A legfurcsább az, hogy a játék nem kapott korhatár-besorolást, s amióta április 20-án felkerült az áruházba, több ezren töltötték le.

Ennél talán még riasztóbb, hogy a felhasználók pozitívan értékelték a játékot, az egyikük pedig úgy jellemezte, „kiváló időtöltés, de több kínzási lehetőség hiányzik belőle”. A helyi lapok jelentései szerint végül szerdán eltávolították a Google Play áruházból, noha azok, akik korábban már letöltötték, ugyanúgy játszhatnak vele.

A brazilok felháborodással és undorral fogadták a rabszolgaságot felemlegető játék létezését, és rasszistának ítélték azt, majd azt követelték, hogy vonják felelősségre a fejlesztő Magnus Games-t és a Google-t is. Renata Souza, Rio de Janeiro fekete aktivistája és politikusa egy tweetben fejezte ki felháborodását az ügyben:

„Nyilvánvaló rasszizmus! … A játékot illusztráló képen egy fehér férfi látható, akit feketék vesznek körül. Ez abszurd módon erőszakos. A Google-nek és a fejlesztőnek felelnie kell ezért a gyűlölet és rasszizmus bűntettéért. A rasszizmus nem szórakozás, hanem bűncselekmény!”

A rasszizmus különösen érzékeny téma Brazíliában, ráadásul jó ideje tart a probléma, mely az ország rabszolgatartó örökségét dolgozza fel: Brazília importálta a legtöbb rabszolgasorban élő afrikait, becslések szerint mintegy 4 millió embert, majd végül a régióban utolsóként, 1888-ban törölték el a rabszolgaságot. A játék különösen rossz időpontban került fel a Google Play áruházba, hiszen épp most robbant ki a botrány a Vinicius Junior brazil labdarúgót Spanyolországban nemrég ért újabb rasszista támadások kapcsán.