Újabb akadályokba ütközött a Boeing Starliner űrhajó fejlesztése

NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. október 24. - 03:42

A NASA és a Boeing közös keddi sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy meghibásodás miatt ismét leállították az űrszerkezeten végzett munkálatokat.

Az Ars Technica magazin értesülései szerint ezúttal két hibás üzemanyagtartályt kellett elszállítani a Marshall Űrrepülési Központból, mivel kiderült, hogy robbanásveszély állt fenn.

Habár már augusztusban kilövőállomásra kellett volna helyezni az űrhajót, a Starliner azóta a hangárban vesztegel, az elmúlt három hónap alatt pedig több hibát fedeztek fel rajta, mint az elmúlt években összesen.

A vizsgálatok során kiderült, hogy a tartályok szelepeivel lehetett gond, ezért a Boeing a biztonság érdekében további ellenőrzéseket fog végrehajtani az egységeken, hogy megnézzék, pontosan mi idézhette elő a technikai malőrt.

Az amerikai nagyvállalat szakemberei azt feltételezik, hogy a megnövekedett páratartalom miatt a tankolási procedúra során – amely körülbelül 46 napig tartott – nemes egyszerűséggel betömődtek nedvességgel a szelepek, majd elkezdtek rozsdásodni a fémalkatrészek.

Mindez súlyos érvágás a Boeingnek, hiszen a Starlinert elvileg kifejezetten úgy tervezték meg, hogy ellenálljon a floridai időjárási körülményeknek, így igencsak bosszúsak lehetnek a cégnél, hogy ezt nem sikerült betartani.

A projektnek már 2019-ben el kellett volna rajtolnia, a missziót azonban azért állították le, mert szoftveres glitchek következtében a kilövést követő néhány percben letért az előre meghatározott pályájáról, ezért inkább visszahívták.