Szabad az út a Boeing Starliner előtt, július végén indulhat az ISS-re tartó misszió

Flickr/NASA
not image

Kulcsár Péter

2021. július 29. - 17:29

Július 30-ára tűzték ki a Boeing Starliner utolsó tesztrepülésének időpontját, amelyet ha sikeresen teljesítenek, akkor a jövőben űrhajósokat szállíthatnak az egységgel a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére.

Utoljára 2019. december 20-án végeztek el tesztet a Starlinerrel, akkor azonban kudarcba fulladt a küldetés, ugyanis a rakéta nem tudta kellő magasságba vinni az emberek nélküli kapszulát, így képtelen volt elérni azt a pályát, ami az ISS-hez való csatlakozáshoz szükséges lett volna.

Ennek ellenére a Boeingnél nem adták fel a küzdelmet, és közel másfél év után ismét az univerzumba bocsáthatják az Orbital Flight Test-2 (OFT-2) misszió űrhajóját, így ha végül sikeres lesz a teljes procedúra, akkor újabb vállalattal bővülhet azon cégek listája, akik embereket vihetnek ki az ISS-re.

A CST-100 Starliner névre keresztelt modult a United Launch Alliance Atlas V rakétával lőhetik ki július 30-án, pénteken, magyar idő szerint este 20:53-kor a Floridában található Cape Canaveral Space Force Station űrkikötő Space Launch Complex-41 kilövőállomásáról.

A NASA mindeközben részletes elemzéseket és tesztek garmadáját fogja végrehajtani a Starlineren, melynek köszönhetően megnézhetik, hogy képes-e maradéktalanul teljesíteni a biztonsági és hatékonysági pontokat a szerkezet.