Dollár
428,93 Ft
Euró
420,87 Ft
Font
476,73 Ft
Bitcoin
19,366 $

Bizalmatlansági szavazással elbocsátották az ukrán emberi jogi ombudsmant

Fotó: Twenty20
not image

Borbély Fanni

2022. május 31. - 17:41

Az ukrán parlament bizalmatlansági szavazást indított, s végül elbocsátották Ljudmila Deniszovát.

Az ukrán parlamentben bizalmatlansági szavazást kezdeményeztek Ljudmila Deniszova ellen, s miután a szavazás során 234 igen, 9 nem, és 28 tartózkodás mellett elsöprő többséggel szavaztak az elbocsátásra, az emberi jogi ombudsmant pedig végül menesztették pozíciójából.

Soron kívül Sáfrány Emese forró dekoltázsától mindenről megfeledkezel

Az elsöprő többséggel végződő bizalmatlansági szavazást azért kezdeményezték, mert az ukrán parlament álláspontja szerint Deniszova nem teljesítette maradéktalanul a rábízott feladatokat – számolt be a CNN.

Pavlo Frolov, a kormányzó Nép Szolgája párt ukrán parlamenti képviselője a szavazást követően úgy nyilatkozott, Deniszova “alig gyakorolta hatáskörét” a humanitárius folyosók megszervezése, valamint a foglyok védelme, illetve cseréje kapcsán.

Frolov kiemelte, Deniszova a megszállt területekről kitoloncolt ukránok ügyében, illetve a deportált gyermekek ügyében sem lépett fel, de más emberi jogi tevékenységek terén is masszív hiányosságokat mutatott munkássága.

Meglátása szerint azzal, hogy Deniszova nem látta el maradéktalanul e feladatokat, hatalmas terhet rótt Irina Verescsuk, az ukrán miniszterelnök-helyettes nyakába, aki ezért “kénytelen volt mindezt a munkát egyedül elvégezni”.