Betonnál is keményebb téglaként hasznosította újra egy nő a műanyaghulladékot

not image

Kulcsár Péter

2021. február 4. - 13:37

A kenyai Nzambi Matee gyárában naponta átlagosan 1 500 téglát készítenek öt különböző keverékű műanyagfajtából.

A The Hindustan Times értesülései szerint a macskakövek mintájára készülő téglák sokkal keményebbek és masszívabbak, mint a beton. A Nairobiban található üzemben előállított műanyaghasábok 5-7-szer ellenállóbbak a betonnál, ami azt jelenti, hogy nehezebben törnek össze.

Matee elmondta, azokat a műanyag flakonokat és egyéb kidobott hulladékokat gyűjtik össze, amelyeket már nem tudtak újrahasznosítani az erre kijelölt telepeken sem. Mivel ezeket az anyagokat ingyen tudja beszerezni, komoly profitra is sikerült szert tennie azon túl, hogy megóvja környezetét a szennyezéstől.

A gyárban samponos és tejes dobozoknál használt alacsony sűrűségű polietilént, valamint nejlonzacskókban alkalmazott alacsony sűrűségű polietilént, továbbá polipropilént hasznosítanak újra, a hagyományos PET-palackokat viszont egyelőre nem tudják megmunkálni.

A műanyaghulladékot homokkal keverik össze, majd az így kapott masszát felmelegítik, és formákba nyomják, amelyeket kihűtenek. A téglák körülbelül 850 kenyai shillingbe, vagyis nagyjából 250 forintba kerül négyzetméterenként.

Matee fő célja, hogy a közeljövőben tovább bővítse az üzemét, lehetőséget adva egyrészt arra, hogy egyre többen dolgozhassanak nála, másrészt pedig az új eljárás segítségével enyhíthetne a környezetszennyezés mértékén az afrikai ország fővárosában.

A gyár tulajdonosa kiemelte, megelégelte, hogy a kormányra kellett várnia, a döntéshozók ugyanis nem cselekedtek az újrahasznosítással kapcsolatos munkálatok terén, így saját maga vette kezébe az irányítást.