Atomtitkokat szivárogtattak ki véletlenül amerikai katonák

Pixabay
not image

Kulcsár Péter

2021. május 31. - 11:25

Éveken keresztül állomásoztak amerikai katonák olyan európai bázisokon, ahol nukleáris tölteteket őriztek, egy online szivárgásból kifolyólag pedig nem várt részleteket osztottak meg a világhálón.

Kiderült, hogy a katonáknak egy speciális mobil appon keresztül, lényegében memóriakártyák segítségével kellett megjegyezniük, miként kell bánni a nukleáris fegyverek operációs rendszerével – olvasható a Bellingcat hírportál tudósításában.

Ezek a memóriajátékra hajazó kártyák annyira részletesek, hogy még az is fel van tüntetve rajtuk, melyik részlegen pontosan milyen típusú nukleáris fegyvert őriznek, illetve milyen billentyűkombinációkkal lehet őket aktiválni vagy éppen hatástalanítani abban az esetben, ha probléma merülne fel.

Az egészben az a leghátborzongatóbb, hogy kiberbiztonsági szempontból nem élvezik a legjobb védelmet ezek az appok és kártyák, hiszen egyszerűbb malware-ek segítségével feltörhetőek, így bármikor kiszivároghatnak a jelszavak, a különböző procedúrák, valamint a biztonsági kamerák felvételei is.

A közzétett kártyák egyébként a 2013 és 2021 közötti időszakra datálódnak, és tökéletes tanúbizonyságát szolgáltatják annak, hogy a katonák az online térben sem érezhetik magukat biztonságban, az viszont sokkoló, hogy a bizalmas információkhoz szinte bármelyik hacker könnyűszerrel hozzáférhet.

A portál megpróbálta felvenni a kapcsolatot az Egyesült Államok hadseregével, ám sem a légierőtől, sem a haditengerészettől nem kaptak egyelőre érdemleges választ, ezért kérdéses, voltak-e egyáltalán következményei a súlyos szivárgásoknak.