Sátán II névre keresztelték az orosz hadsereg egyik legerősebb atomfegyverét

MTI/EPA/Orosz elnök hivatalos honlapja
not image

Kulcsár Péter

2021. május 8. - 07:35

Több évnyi kitartó munka gyümölcse született meg Oroszországban, a vadonatúj atomfegyverrel hamarosan elvégezhetik az első teszteket.

A Sátán II névvel ellátott RS-28 Sarmat interkontinentális ballisztikus rakéta tesztelése a TASZSZ hírügynökség információi szerint az elkövetkező néhány hónapban kezdődhet meg.

Az orosz hadsereg szóvivője szerint a fegyver sebezhetetlen és rendkívül pontos, ezáltal kijelenthetjük, hogy az új arzenállal jelentősen megerősödhet Moszkva, már ami a nukleáris tölteteket illeti.

A hadsereg egyik bennfentes forrása elmondta, értesülései alapján a Sarmatot előreláthatólag 2021 harmadik negyedévében vethetik be éles körülmények között Kamcsatkán, így kiderülhet, valójában mire képes az óriási méretekkel rendelkező rakéta.

A Sátán II az R-36M2 Vojevoda utódjaként léphet színre, amit először az 1970-es években fejlesztettek ki, tehát egy jelentős frissítésről és újításról beszélhetünk.

A Sarmat hatótávolsága több mint 18 ezer kilométer, így ha szeretnék, akkor a Földön szinte bármilyen célpontot megtámadhatnak és kiiktathatnak anélkül, hogy a rakétát elmozdítanák eredeti helyéről. A Sátán II-t más lőfegyverekkel együtt akár egy hiperszonikus repülőgépre csatolva is ki lehet lőni, előidézve ezzel egy hatalmas atomrobbanást.

Ami még ennél is hátborzongatóbb, hogy a Sátán II rakétát elvileg egyetlen védelmi rendszer sem képes érzékelni, kilövés után pedig olyan sebességre gyorsul fel, hogy a röppályáját az ellenség még időben történő azonosítás esetén sem tudja kiszámolni.