Több milliárd e-mail cím és jelszó került ki az internetre

not image

Kulcsár Péter

2021. február 9. - 17:57

Az elmúlt idők egyik legnagyobb adatszivárgási ügyével állunk szemben, ám szerencsére leellenőrizhetjük, az áldozatok között vagyunk-e, vagy sem.

Mintegy 3,2 milliárd felhasználónév, e-mail cím és jelszó, egyszóval klasszikus bejelentkezési információ vált nyilvánossá a világhálón egy hatalmas adatcsomag részeként – számolt be róla a HVG tech rovata.

Az adatok nem mostani incidensek okán váltak elérhetővé, hanem korábbi hackertámadásokból származnak. A jelenlegi szivárogtatás azért is egyedi, mert korábban még egyszer sem került nyilvánosságra ennyi jelszó és e-mail cím.

A bizalmas adatok főként a felhasználók figyelmetlenségéből, illetve több esetben a kétlépcsős azonosítás kihagyása miatt kerülhettek ismeretlen hackerek kezébe.

Gyakori jelenség, hogy a júzerek nem választanak maguknak erős jelszót, valamint az is eléggé elterjedt szokás, hogy egyetlen kódot használnak fel több szolgáltatóhoz vagy weboldalhoz való bejelentkezéshez is.

A kiberbűnözőknek így lényegében megkönnyítik a dolgát, hiszen semmi más feladatuk nincs, mint végigpróbálgatni ezeket a jelszavakat különböző alkalmazásokon, és ha egyezést találnak, máris képesek bejutni a rendszerbe.

Egy ellenőrző funkciót hoztak létre az ügy miatt, így erre a linkre kattintva e-mail címünk bepötyögése után megnézhetjük, szereplünk-e a feltört személyek adatbázisában.