Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
365,92 Ft
Euró
392,18 Ft
Font
458,24 Ft
Bitcoin
62,216 $

Arcpajzs vagy arcmaszk? A szakértők egyértelmű véleményen vannak

A koronavírus-járvány elleni védekezés jelenleg ismert egyik leghatékonyabb formája az arcot és orrot eltakaró maszk vagy kendő használata, mellyel régiókban akár radikálisan is lehet csökkenteni a fertőzöttek számát.

Egészség/Életmód

Nagy Noel

Szerkesztő

A koronavírus-járvány elleni védekezés jelenleg ismert egyik leghatékonyabb formája az arcot és orrot eltakaró maszk vagy kendő használata, mellyel régiókban akár radikálisan is lehet csökkenteni a fertőzöttek számát.

Az arcmaszk alapvetően kényelmi szempontok alapján nem kedvelt, amire már megpróbáltak keresni alternatívákat is, többek között az arcpajzsot is, mely egy műanyag plexiből készült, alapvetően az arctól tisztes távolságban lévő szerkezet, mely szintén a másik ember szájából kiáradó cseppecskék ellen hivatott védeni. Soron kívül Ezentúl az önkéntesek is csak erkölcsi bizonyítvánnyal dolgozhatnak a gyerektáborokban

Adott a kérdés: használhatunk-e arcpajzsot a maszk helyett? A válasz egyértelmű és határozott NEM, legalábbis az egészségügyi szakemberek szerint. Kifejezetten nem ajánlják az átlátszó műanyag pajzsokat a maszk helyettesítőjeként, elsősorban azért, mert nincsen megfelelő mennyiségű bizonyíték, ami alátámasztaná a hatékonyságát.

Ha helyette nem is, mellette viszont nem ártunk magunknak, ha arcpajzsot is viselünk. Christopher Sulmonte, a Johns Hopkins Kórház projektmenedzsere úgy fogalmazott, az arcpajzsnak megvan az az előnye, hogy megvédi a szemünket, valamint fizikai akadályként gátat szab annak, hogy akár kényszeresen is hozzáérjünk az arcunkhoz.

Az amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) szerint az elérhető kutatások abba az irányba mutatnak, hogy a leghatékonyabb arcpajzsok azok, melyek az arcunk oldalánál és aljánál takarnak, így kevesebb lehetőséget adnak a potenciálisan fertőzött cseppecskéknek, melyek tüsszentés, köhögés útján távoznak a szánkból.

A CDC megjegyzi, ha a maszk mellé újrahasznosítható anyagból készült arcpajzsot is óhajtunk viselni, ne feledkezzünk meg soha a minden egyes használat utáni alapos takarításról. A szervezet szerint mind a levétel előtt, mind a levétel után alaposan mossunk kezet, és ha van rá mód, levételkor ne érintsük meg az arcunkat.

Rendőröket öltek fegyveres támadók Oroszországban

A hatóságok szerint a fegyveres támadók is életüket vesztették.

Lisztes Krisztián szerint a Ferencváros a legjobb csapat az NB1-ben

Lisztes Krisztián fia góllal és gólpasszal tért vissza a sérülését és a nehezebb időszakát követően, de még mindig nagyon fiatal, sokat fejlődhet a jövőben.

Több MI-alkalmazást is eltávolít az App Store-ból az Apple

A 404 Media kritikus riportját követően az Apple több, meztelen képek készítésére alkalmas MI-alkalmazást is eltávolított az App Store-ból.