Az állam oldhatja meg a távhőellátás összeomlását?

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 30. - 06:06

A MET Csoport kereskedelmi igazgatója szerint dominószerű bedőlések várhatóak az energiakereskedők között, ezen kívül a gázmotoros cégek nyerészkedése miatt számos város önkormányzata a távhőhöz szükséges gázellátási szerződése felmondásának határán áll.

A Portfolio hírportálnak adott interjújában Szépfy Márton, a MET Csoport magyarországi kereskedelmi tevékenységért felelős igazgatója elmondta, a gázpiacon a jelenlegi árkörnyezetben elsősorban az jelent kockázatot, ha az ügyfélkör a szerződött alapmennyiségnél többet fogyaszt, mert kérdés, hogy a fix áron szerződött ügyfélkört a kereskedő a drasztikusan megemelkedett spot piacról el tudja-e ellátni, a jelentkező igényeket ki tudja-e szolgálni.

2021 tavaszán 30 euró/MWh körüli áron az egész 2021-2022-es gázévre leszerződtek a gázkereskedő cégek a távhőcégekkel a szokásos konstrukcióban. Mindez oda vezetett, hogy a távhős vállalatok októberben sokkal több gázt fogyasztottak, mint amit a hidegebb októberi időjárás, illetve az éves gázszerződés indokolta volna.

A potenciális hatalmas veszteséget és a jövőbeli csődhelyzetet kivédendő a lap szerint a kereskedők azzal kerestek meg legalább 12 önkormányzatot (köztük, Budapestet, Szegedet, Győrt és Székesfehérvárt is), hogy módosítsák a szerződéseiket, mégpedig így: a tavasszal kialkudott 30 euró körüli áron csak az éves gázmennyiség 100%-át hajlandók eladni; az annál több fogyasztást már piaci áron értékesítik és egyébként is mindegyik esetben áttérnek a havi alapú fogyasztás vizsgálatra.

A távhős cégek állami segítség nélkül nem tudják kifizetni azt a 100 százalék feletti részt se, aminek az árát megemelnék a kereskedők. A távhősök szerint lehetetlen helyzet, hogy rájuk kényszerítenek egy magasabb árat, miközben a bevételeiket nem növelhetik a törvény szerint (rezsicsökkentett áron kell továbbadniuk a távhőt), de a szolgáltatással sem állhatnak le. A kereskedők szerint pedig az a lehetetlen helyzet, hogy ők finanszírozzák a brutális drágulást, főleg olyan esetekben, amikor a gázmotoros áramtermelők remekül keresnek a kárukon – írta a lap.

CSATLAKOZZ A LINER.HU-HOZ: FŐÁLLÁSÚ SZERKESZTŐT KERESÜNK

Attól tartanak, hogy az állam úgy léphet közbe, hogy mindkét oldalt kizárja az üzletből, az ellátásbiztonságra hivatkozva állami vállalathoz, és az MVM-hez kerülhetnek a távhőcégek és az őket ellátó gázüzletek egyaránt.