Némileg csökkenthet a megugrott gázárakon az Energiahivatal

Twenty20
not image

Kulcsár Péter

2021. november 4. - 16:24

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke, Horváth Péter bejelentette, már dolgoznak a földgázárak mérséklésén.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a nemzetközi és hazai földgázpiacon az elmúlt időszakban kialakult kirívóan magas földgázárak következtében felülvizsgálta a gáznapi kiegyensúlyozó földgázár kialakulásában fontos szerepet játszó kismértékű korrekció mértékét – olvasható a MEKH közleményében.

Horváth Péter János, a MEKH elnöke elmondta, hogy a korábbi 6 százalékos korrekciós értéket felére, 3 százalékra csökkentette a hivatal november 1-jétől, ezzel segítve a földgázárak mérséklését.

A földgázkereskedők pénzügyi stabilitásának védelme és kockázataik, piaci biztosítékaik további emelkedésének mérséklése érdekében a MEKH – egyeztetve a piaci szereplőkkel – a kismértékű korrekció mértékét a korábbi 6 helyett 3 százalékban határozta meg. Az új, felére csökkentett érték 2021. november 1-jei gáznap kezdetétől érvénybe is lépett.

Horváth Péter János a döntéssel kapcsolatban kiemelte: „a hivatal a kismértékű korrekció mértékének piaci hatását továbbra is figyelemmel kíséri, valamint folyamatosan értékeli a földgázpiac-kereskedelmi adatokat, és amennyiben szükséges, újból megváltoztatja a kismértékű korrekció mértékét”.