Dollár
388,95 Ft
Euró
409,84 Ft
Font
478,39 Ft
Bitcoin
16,994 $

Dübörög az agglomerációs lakáspiac, a 200 millió forintnál drágább luxus családi házak is keresettek

Unsplash
not image

Kulcsár Péter

2021. május 17. - 04:28

A legújabb összesítő elemzésből kiderült, hogy jelentős átalakuláson ment át az agglomerációs piac az elmúlt néhány hónapban.

Az Otthon Centrum közreműködésével idén értékesített használt családi házak adatai alapján egy négyzetméterre vetítve a pilisvörösvári járás települései bizonyultak a legdrágábbnak 470 ezer forinttal, míg Dunakeszin és Szentendrén 400 ezer forintra rúgott a középérték.

Soron kívül Rákay Philip: „néhányunkat, a Hír TV alapítóit folyamatosan lehallgatták”

A többi járásban 300-390 ezer forint körüli négyzetméterárakat mértek, a legolcsóbb továbbra is az agglomeráció délkeleti szektora, Gyál, Vecsés és környéke volt, ám ezekben a térségekben is 5-10 százalékkal emelkedtek az árak a tavalyi első negyedévhez képest – adta hírül az Infostart.

A legtöbb tranzakciót a Szigetszentmiklósi járásban kötötték, ahol 11 ezer adásvétel történt, ezután következik a Dunakeszi járás 10,5 ezerrel, majd az Érdi járás 9 ezerrel. A legkevesebb ingatlant a Szobi járásban adták el, itt a legutóbbi öt évben 1,5 ezer lakás és ház cserélt gazdát.

“Minden ingatlantípust erős forgalom jellemzett, a külterületi, egykori zártkertektől a 200 milliónál drágább luxus családi házakig egyaránt nagy volt a kereslet a régióban, de nehéz a vevői elvárásokat a jelenleg elérhető kínálattal összeegyeztetni” – magyarázta Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője.

A szakember hozzátette, a legnagyobb szentendrei fejlesztés utolsó lakásai már márciusra elfogytak, de ikerházak, illetve kisebb társasházak továbbra is elérhetőek. Pilisjászfalun folytatódik a Somlyóvölgy fejlesztés, ami a település legkedveltebb része. Piliscsabán Klotildliget és Magdolnavölgy a két leginkább keresett településrész.

Soóki-Tóth kiemelte, a Duna túlpartján Dunakeszin továbbra is erős a kereslet, de a város lakosságszáma elérte az infrastrukturális teljesítőképesség határát a közlekedés és az intézmények kapacitása terén is, alighanem ez a magyarázata, hogy idén nem is indult új társasház építés.