Clouds
21 Budapest
Dollár
359,70 Ft
Euró
388,26 Ft
Font
433,54 Ft
Bitcoin
23,487 $

Semmi sem állíthatja meg a lakásárak emelkedését – így áll jelenleg Magyarország

Unsplash
Belföld
not image

Kulcsár Péter

Szerkesztő

2020 negyedik negyedévében az Európai Unió tagállamainak összesített lakáspiaci árindexe 29 százalékkal volt magasabban, mint a 2015. évi átlag.

Az EU-tagállamok többségében a negyedik negyedévben is jelentős emelkedést mutattak a lakásárak – adta hírül a Portfolio.

A 2015. évi bázison az Eurostat módszertana alapján számított összevont lakásárindex magyarországi értéke 178 százalékot ért el, ez továbbra is a legmagasabb értéknek bizonyult az adatot közlő országok közül.

Az európai országok nagy részében a koronavírus-járvány ideje alatt és azt követően is áremelkedést mértek, a negyedik negyedévben csupán a spanyol és a magyar lakáspiaci index mutatott 0,8, illetve 1,4 százalékos csökkenést.

Jelentős mértékben drágultak a lakások Luxemburgban (4,7%), ahol tavaly is kiugróan magas volt az index értéke, valamint Cipruson, ahol az áremelkedés egy hasonló mértékű visszaesés korrekciójaként következett be, és hasonló volt a helyzet Észtországban és Litvániában is.

A szomszédos országok közül Szlovéniában 2, Romániában 1,3, Szlovákiában pedig 1,1 százalékkal drágultak a lakások 2020 harmadik negyedévéhez viszonyítva.