Clouds
21 Budapest
Dollár
357,68 Ft
Euró
388,81 Ft
Font
442,52 Ft
Bitcoin
23,047 $

Vidéken is egekbe szöktek a lakásárak

Eladó lakást hirdetõ felirat a XIII. kerületi Pannónia utcában. A következõ 12 hónapra romlottak az ingatlanpiaci kilátások. A GKI Gazdaságkutató Zrt. októberi budapesti ingatlanpiaci hangulati indexe az elõzõ, júliusihoz képest 10,8 ponttal 92 pontra esett, de 8,2 ponttal magasabb a 2009. júliusi mélyponthoz képest. A lakóingatlanok esetében országosan 1,5 százalékos csökkenést, az iroda tekintetében 0,5 százalékos emelkedést, az üzlethelyiségek esetén 1 százalékos csökkenést prognosztizálnak. A fõvárosban az új lakások ára 1,5, a használt lakásoké 2,9, a panellakásoké 3,5-4, a családi házaké pedig 3 százalékkal csökkenhet a várakozások szerint. MTI Fotó: Marjai János
Belföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Az Otthon Centrum újonnan készített felmérése szerint Debrecen és Sopron áll az ingatlanpiaci árlista élén, ha a négyzetméter árakat vesszük alapul

Az Otthon Centrum újonnan készített felmérése szerint Debrecen és Sopron áll az ingatlanpiaci árlista élén, ha a négyzetméterárakat vesszük alapul – számolt be róla a HVG.

Soron kívül Orbán Viktor: az infláció egy közellenség, amit le kell törni

Habár a lap is rögtön úgy fogalmaz, hogy az ország két, egymástól legtávolabb eső nagyvárosáról van szó, mégis ők állnak az ingatlanpiaci árlista élén. Az átlagár sem túl alacsony, ugyanis a téglalakások átlagos négyzetméterára idén 331 ezer forintnak bizonyul.

A lista élén Debrecen áll 457 ezer Ft/m2 árral, amelyet Sopron követ 420 ezer Ft/m2 árral és a dobogó harmadik fokára Veszprém állhat a maga 392 ezer Ft/m2 árával. Ugyan nem fértek fel a dobogóra, viszont nagyon hasonló árak jellemzőek még további, igazán nagy városokban, mint Szeged, Kecskemét és Székesfehérvár.

A felmérés szerint az abszolút árak is hasonlóan alakultak, ám ott Sopron azért valamennyivel elmarad az előzőhöz képest. Debrecenben átlagosan 26 milliót kell fizetni egy téglalakásért, de nem marad el ettől sokkal Székesfehérvár és Veszprém sem. Sopron esetében 24 millió forintot kell leraknunk egy téglalakásért, míg Szegeden valamennyivel kevesebbet, 21 milliót.

A panellakások esetében az átlagos négyzetméterár 308 ezer forint volt, itt Székesfehérvár lett az első 412 ezer Ft/m2, Sopron a második 405 ezer Ft/m2, Debrecen pedig a harmadik 396 ezer Ft/m2 árakkal. Az eladási árak tekintetében Sopronban kerül a legtöbbe egy panellakás, 22.5 millió forintba, míg Debrecenben 21 millió, többi városban pedig valamennyivel 20 millió alatt.

Ha a családi házakat nézzük, akkor ott jóval alacsonyabb az átlagosan négyzetméterár, ugyanis 242 ezer forintot kell fizetni egy négyzetméterért. Sopronban közel a duplája ennek (450 ezer Ft/m2), de Érd is meglepően előreugrott ezen a listán a maga 370 ezer Ft/m2 árával, emellett Debrecen a harmadik 324 ezer Ft/m2-rel.

A tényleges árakat tekintve Érd zárt a lista élén, ahol 41 millió forintot kell fizetni átlagosan egy családi házért, míg Sopronban 38 millió. Olyan nagyvárosokban, mint Szeged, Szolnok vagy Szombathely szintén 30 millió forint felett kell fizetni, míg az eddig gyakran dobogós Debrecen az „olcsóbbak” közé tartozik a maga 27 millió átlagárával.