Kezdőlap

Friss hírek

Fontos hírek

Felkapott

Menü

Dollár
359,91 Ft
Euró
387,77 Ft
Font
450,47 Ft
Bitcoin
62,950 $

A távolságtartás tönkrevághatja a vendéglátóipart

Nehéz olyan gazdasági ágazatot megnevezni, amelyben nem okozott volna jelentős mértékű kárt a koronavírus-járvány, azonban van néhány iparág, ami a pandémia okozta bezárásokat hangosabb segélykiáltással szenvedi meg: ilyen a vendéglátás is.

Külföld

Nagy Noel

Szerkesztő

Egy georgiai étteremtulajdonos, Ryan Pennice esete sajnálatos módon szemlélteti a vendéglátóiparban uralkodó állapotokat: habár már megkapta az engedélyt arra, hogy kinyithassa a március 16-a óta zárva tartó éttermeit, ő erre két okból sem hajlandó: egyrészt félti a vendégek és az alkalmazottak egészségét, másrészt a távolságtartási szabályok miatt képtelenek lennének a profittermelésre..

„Akármelyik étteremmel beszélgethetsz a világ körül, a nyelv talán más lesz, de a számok ugyanazok mindenhol: az éttermeknek és a bároknak forgalom kell ahhoz, hogy képesek legyenek fenntartani magukat” Soron kívül David Pressman két szóval kommentálta Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij beszélgetését

mondta Pennice.

Pennice kénytelen volt a 120 alkalmazottja közül 80-at vagy kényszerszabadságra küldeni, vagy egyenesen elbocsátani a járvány következtében. Nem Pennice azonban az egyetlen, akinek ehhez kellett folyamodnia, a vendéglátóipar különböző egységeinek tulajdonosai ugyanis globális viszonylatban is példátlan kilátástalanságba kerültek.

Világszerte éttermi alkalmazottak, presszókban és kocsmákban dolgozók milliói vesztették el a munkájukat a valamennyi országban bevezetett merev korlátozások miatt, amelyek értelmében ideiglenesen bezárattak közel mindent, hogy a járványt valamelyest fékezni tudják.

Ugyan már számos helyen enyhítenek a kijárási korlátozásokon, az éttermek és bárok újranyitása sok helyen nem szerepel az elsődleges feladatok között, mivel úgy tekintenek rájuk, mint a koronavírus terjedésének potenciális melegágyára.

Az éttermek tulajdonosai és menedzserei pedig példátlan kihívással állnak szemben, ami az egész vendéglátóipart aláaknázhatja. A távolságtartás betartásával hosszú ideig nem láthatnak profitot, ami az egyébként is ingatag lábakon álló éttermeknek megpecsételheti a sorsát. A profithoz vendégek kellenek, mégpedig sokan, de a távolságtartás okán nagymértékű limitálásra van szükség.

A vendéglátóiparban kialakult üzleti modell, ami eddig rendesen tudta termelni a hasznot, nem összeegyeztethető a távolságtartással. Amennyiben nem érkezik valahonnan támogatás a szektorba, akkor előfordulhat, hogy egyes országokban soha nem nyit ki újra a kedvenc éttermünk.

Európa egyik legnagyobb gazdaságát sem kíméli a vírus:

https://liner.hu/nemetorszagban-hivatalosan-is-bekoszontott-a-recesszio/