A Real elnöke szerint a Szuperliga nélkül a futball nem marad életben, és senkit nem zárhatnak ki a BL-ből

Fotó: Twitter/Real Madrid C.F.
not image

Hujber Dávid

2021.április.20 - 07:36

Florentino Pérez nagyon egyértelműen fogalmazott, és tisztázta, hogy a Szuperliga a futball megmentéséről szól, illetve az UEFA új formátuma teljességgel abszurdum.

Zajlanak az események a Szuperliga körül, ami a futball történetének legnagyobb átalakulásához és botrányához vezethet. A klubok már összeálltak, de az jól látszik, hogy egyes menedzserek nem értenek ezzel egyet.

Jürgen Klopp sem örül a kialakult helyzetnek, miközben megerősítette, hogy ennek ellenére sem mond le. Közben már arról szólnak a hírek, hogy azok, akik a Szuperligában szerepelnek, kizárást kaphatnak a Bajnokok Ligájából, illetve eltiltásra számíthatnak a saját bajnokságukban.

Többek között erre is reagált a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez az El Chiringuitónak adott exkluzív interjújában, amiről Fabrizio Romano is beszámolt. „Spanyolországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban számos fontos klub szeretne megoldást találni erre a nagyon rossz pénzügyi helyzetre. Az egyetlen megoldás, ha több versenyképes mérkőzést játszanak.” – kezdte Perez, aki szerint a Szuperliga segíthet a kluboknak visszaszerezni a kieső bevételeiket.

„Itt a Real Madridnál rengeteg pénzt veszítettünk, mindannyian nagyon rossz helyzetben vagyunk. Amikor nincs nyereség, az egyetlen megoldás az, hogy több versenyképes mérkőzésen lépsz pályára. A Szuperliga képes megmenteni a klubokat anyagilag.”

Fotó: Twitter/Real Madrid C.F.

„A labdarúgásnak fejlődnie kell, mint minden másnak az életben. A labdarúgásnak alkalmazkodnia is kell a mostani időkhöz. A futball veszít az érdeklődéséből, a televíziós jogok pedig csökkennek. Meg akartuk csinálni a Szuperligát, a járványhelyzet pedig mindezt csak sürgőssé tette, most pedig mindannyian tönkremegyünk a futballban.”

„A labdarúgásnak meg kell változnia, hogy globális szinten vonzóbbá váljon, ahelyett hogy Bajnokok Ligáját csinálnánk, mivel elvesztette az érdeklődését, mint 1950-ben. A változás úton van, és még akkoriban a FIFA, valamint az UEFA is ellenezte, de így változott meg a futball…”

„A futballban a nagy klubok közötti játék vonzó, a televíziós érték nő, miközben növekszik a bevétel. Nemcsak a gazdagok akarják a Szuperligát, mi azért csináljuk, hogy megmentsük a futballt, mert ez egy kritikus pillanat.”

„Olyan lesz, mint egy piramis, mivel nekünk, a nagy kluboknak több pénzünk lesz, és ezt a játékosok vásárlásával tudjuk majd befektetni. Ha egy nagy klub elveszíti a pénzét, mint most, akkor az egész futballrendszer összeomlik, mint látjuk azt a Bajnokok Ligája esetében.”

„A Szuperliga nem egy zárt bajnokság, ez egyáltalán nem igaz. Aki megszerzi az öt szabad helyet, az a világ legjobb csapataival játszhat. Beszélni fogunk az UEFA-val, ahogy azt a közleményben is mondtuk. Át kell beszélnünk ezt velük a Szuperligában elérhető további öt hely kapcsán. Az UEFA egy új formátumon dolgozik a Bajnokok Ligájában, de őszintén szólva nem értem ezt. Meg akarjuk menteni a labdarúgást.”

Fotó: Twitter/Real Madrid C.F.

„Az UEFA egy monopólium, aminek átláthatóbbnak kell lennie. Meg akarjuk menteni a futballt a következő 20 évre, mert komoly veszélyben van. Ha nyersz, akkor 120-130 millió eurót kapsz az UEFA-tól, de a Szuperligával sokkal többet fogsz keresni.”

„Az UEFA szerint a játékosokat eltilthatják a nemzetközi tornáktól és a válogatottól? Nem kell aggódni, ez nem fog megtörténni. Nem lesznek eltiltva, ha csatlakoznak. A Real Madrid, a Manchester City és a Chelsea is tagjai a Szuperligának, és a többi klub sem kap eltiltást a Bajnokok Ligájában, vagy a hazai bajnokságában. 100%-ig biztos vagyok ebben, ez lehetetlen.”

„Még a Premier Leauge-ban is, ha a top-klubok megerősödnek gazdaságilag, akkor az összes többi csapat is meg fog erősödni. Ez ennek a következménye. Párbeszédet akarunk folytatni az UEFA-val, ahogy azt a Szuperligában már említettük, meg akarjuk menteni a futballt.”

„A PSG-t a mai napig nem hívták meg, és még a német klubokkal sem beszéltünk. Most 12 klub van bent, de 15-öt akarunk. Ha a PSG és a Bayern München visszautasítja ezt, akkor sem lesz törölve a Szuperliga. Ez egy hülyeség.”

Fotó: Twitter/Real Madrid C.F.

„Ceferin elnök ma megsértette Andrea Agnellit, amit nem tehet meg. Őrültség egy olyan világklub elnökével vitába szállni, mint a Juventus. Ez elfogadhatatlan, az UEFA-nak változtatnia kell, mert nem akarunk egy olyan elnököt, aki más elnököket sérteget.”

„A Szuperliga nem a gazdagoké, hanem a futball megmentését szolgálja. Ha ez így folytatódik, a futball el fog tűnni, és 2024-re már halott lenne a dolog. Ez az egyetlen módja annak, hogy mindenkit megmentsünk, a nagy, a közepes és a kis klubokat is.”

„A Real Madrid és a többi szuperligás klub sem lesz kizárva az idei Bajnokok Ligájából. Ez nem fog megtörténni, a törvény véd bennünket. Lehetetlen! A 2024-re tervezett új Bajnokok Ligája formátum pedig valami abszurdum. Nincs személyes érdekem abban, hogy a Szuperliga elinduljon, nem vagyok a Real Madrid tulajdonosa, csak az elnöke, mert a Real a tagok tulajdonában van. Én csak a futballt akarom megmenteni.”

„Ha augusztusban el tudnánk indulni a Szuperligával, akkor meg is tennénk. Mindent megteszünk, hogy még idén elindulhassunk. Szeretnénk megállapodni az UEFA-val, és a többi érintett féllel. Beszélni fogunk az UEFA-val, a FIFA-val, és mindenki mással.”

„Ha nem tudunk megegyezni az UEFA-val, akkor sem hátrálunk meg. Ha meg akarják várni 2024-et, várjanak csak. Mi nem várunk senkire, mert nekünk a Szuperligára van szükségünk.”