A tálibok állítólag 6 millió dollárt és több aranyrudat találtak a volt afgán alelnök otthonában

Fotó: Unsplash/Jingming Pan
not image

Fazekas Kiara Barbara

2021. szeptember 15. - 09:37

A tálibok mintegy 6 millió dollár készpénzt és legalább 15 aranyrudat találtak a volt afgán alelnök, Amrullah Saleh otthonában.

Az afgán hírügynökség megosztott egy videót, amely korábban a közösségi médiában keringett, miszerint a tálibok átkutatták a volt afgán alelnök, Amrullah Saleh otthonát, és megmutatták, hogy mit találtak: nagyjából 6 millió amerikai dollárt, és legalább 15 aranyrudat.

A mozgalom egyik forrása megerősítette a Sputnik Newsnak, hogy hatalmas összegeket találtak Ashraf Ghani bukott kormányának alelnökének a házában, mindeközben sem Saleh, sem a tálibellenes ellenállás tagjai sem kommentálták az állításokat.

Amrullah Saleh 2017. augusztus 17-én, röviddel azután, hogy a tálibok átvették az irányítást Afganisztánban, elnöki hatáskörökkel ruházta fel magát, ezzel menekülésre kényszerítette Ashraf Ghani elnököt, és feloszlatta a nyugati támogatású kormányt.

Saleh 2020 februárja óta az ország alelnökeként tevékenykedett, 2018-2019-ben belügyminiszter volt, 2004-2010 között pedig a Nemzetbiztonsági Igazgatóság vezetője. Szeptember 10-én az ellenállási erőkhöz közel álló forrás azt mondta, hogy a tálibok fogságba ejtették, majd megölték Rohullah Salehot, az önjelölt afgán elnök testvérét.

Augusztus 15-én a tálibok elfoglalták Kabult, ezzel átvették Afganisztán irányítását, kivéve az északi Panjshir tartományét, amely szeptember 6-i bukásáig az ellenállás központja maradt. Másnap a tálibok bejelentették az ideiglenes kormány összetételét. A vezetője Mohammad Hasan Akhund, aki az első tálib uralom idején külügyminiszterként szolgált, 2001 óta pedig az ENSZ szankciói alatt áll.

Az ellenállási erők azóta megfogadták, hogy gerillaháborúba vonulnak vissza, míg vezetőjük, Ahmad Massoud felszólította az afgánokat, hogy lázadjanak fel a tálibok ellen.