Dollár
394,92 Ft
Euró
416,92 Ft
Font
483,49 Ft
Bitcoin
17,257 $

Elhagyta az országot az afgán elnök, a táliboké már az elnöki palota

2018. július 12-én készült felvétel Asraf Gáni afgán elnökrõl a NATO brüsszeli csúcsértekezletén. Az ázsiai ország független választási bizottsága 2020. február 18-án bejelentette, hogy szavazatok 50,64 százalékával Asraf Gáni hivatalban lévõ államfõ nyerte az elmúlt év szeptemberében tartott elnökválasztást Afganisztánban. MTI/EPA/Taccjana Zenkovics
Külföld
not image

Nagy Noel

Szerkesztő

Gyakorlatilag kikövezte az utat a Talibán előtt Aszraf Ghani afgán elnök azzal, hogy elmenekült az országból Kabul ostroma előtt.

Ghani elmenekülését Abdullah Abdullah, az ország egyik legbefolyásosabb politikusa is megerősítette a médiának – írja az RT. A táliboknak így nem fog gondot okozni, hogy átvegyék Kabul felett az irányítást és így végleg megbukjon a központi kormány.

Abdullah Abdullah tajtékozva jelentette be Ghani elmenekülését, állítása szerint az elnök „a legnehezebb időkben hagyta cserben Afganisztánt”, de nem aggódik, mivel „Isten el fogja majd őt számoltatni”.

A Talibán egyébként tárgyalásra hívta fel a központi kormányt arra hivatkozva, hogy elkerüljék a civil veszteségeket. A dolgok egészen pontos állásáról, valamint az afgán hadsereg teljes összeomlásáról az alábbi elemzésünkben számoltunk be.

Egy másik beszámoló szerint pedig a Talibán parancsnokai elfoglalták az elnök palotát Kabulban, nem sokkal azt követően, hogy Ghani elhagyta Afganisztánt. A szervezet innentől kezdve arra számít, hogy feltétel nélkül átadják nekik a hatalmat, mivel egyelőre nincs átmeneti kormány.

Ghani egyébként sajtóértesülések szerint Tádzsikisztánba menekült át, azonban egy harmadik országban tervez tartósabban bujkálni. Az elnök menekülése azért problémás, mert így minden esélye elillant annak, hogy egy átmeneti kormányt vagy egy átmeneti hatalommegosztási tervet felállítsanak.

A francia AFP hírügynökség pedig már arról ír, hogy a tálibok már be is vonultak Kabul számos körzetébe, állításuk szerint azért, hogy a közbiztonságot valahogyan biztosítani tudják.